Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A kommunizmus bukásának 30. évfordulóján szobrot állítanak George H.W. Bush elnöknek a Szabadság téren

Létrehozva:

Forrás: Wikipedia

Magyarország Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége tudatja, hogy a közép- és kelet-európai kommunista uralom bukásának harmincadik évfordulója alkalmából a magyar kormány szobrot állít George Herbert Walker Bushnak, az Amerikai Egyesült Államok 41. elnökének a budapesti Szabadság téren.

„2020. október 23-án a szobor avatásával a kölcsönös elismerésünket és hálánkat fejezzük ki az iránt az államférfi iránt, aki elkötelezettségével és erkölcsi meggyőződés vezérelte politikájával hozzájárult Európa és Magyarország jövőjének alakításához azzal, hogy kiállt a demokrácia mellett és fellépett a kommunista diktatúrával szemben. A szobor méltó helyen, Ronald Reagan amerikai elnök budapesti szobra mellett áll majd, amely szimbolizálja e két vezető közös harcát a – Reagan szavaival élve – „gonosz birodalmának” felszámolásáért.

A hidegháború vége óta eltelt 30 év alatt az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata többek között NATO-szövetségesként és kereskedelmi partnerként is felvirágzott. A magától értetődő igazságok, közös értékeink és céljaink összekötnek bennünket. Bush elnök tevékenysége nélkülözhetetlen hozzájárulás volt a két ország közötti kapcsolat megújításához és elmélyítéséhez. Az ő örökségét szem előtt tartva tudjuk: együtt erősebbek vagyunk, katonai és politikai szövetségünk, valamint gazdasági partnerségünk biztonságunkat garantálja, barátságunkat erősíti, közös jövőnket szolgálja” – írták.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink