Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A hulladék-Terminátor gyújtógyertya lövedéke

Létrehozva:

Fémhulladék Terminátor / Fotó: Amazing Metal Art Gallery

Roncstelep helyett egy Dohány utcai galériában lelt új otthonra jó néhány thaiföldi autó földi maradványa. Persze nem eredeti formájában: Birodalmi lépegetők, Alienek és Terminátorok készülnek a szeméttelepre szánt járművekből.

„A szobrok származási helyén, Thaiföldön nincs kiépített rendszer a fémhulladék feldolgozására – mint amilyen nálunk például a MÉH volt –, ezért a használhatatlanná vált autók elhagyatott roncstelepeken rozsdásodnak” – kezdte a robusztus vasszobrok történetének meséjét az Amazing Metal Art Gallery vezetője, Güray Amadé. A hulladék művészi hasznosítása néhány thaiföldi művészcsoportnak jutott eszébe évekkel ezelőtt. Felhívták a környék autótulajdonosait, hogy a már nem használt járgányaikat a szeméttelep helyett vigyék hozzájuk, így a szobrászok gyakorlatilag ingyen jutnak alapanyaghoz. 

A szobrok mindegyike alaposan, részletekbe menően kidolgozott, ugyanakkor könnyen felfedezhetők rajtuk az alapanyagok eredeti formái is: katalizátor, karburátor, kipufogó, de karosszéria lemezek és fogaskerekek, hajtásláncok is virítanak az alkotásokon. Például Darth Vader lábait és karjait csavaranyák alkotják, de a galéria legnagyobb szobrának, a két és fél méter magas, 600 kilós Terminátor gépfegyverének töltényei kiégett gyújtógyertyák.

A szobrok elkészítése egyszerre kíván nehézfém megmunkálási és majdhogynem ékszerészi képességeket. A hegesztéssel rögzített alkatrészek ugyan robusztusak, a szobrokra mégis a finom kidolgozottság jellemző. Egy-egy nagyobb alkotás elkészítése akár hetekbe is telhet, kezdve a megfelelő hulladék alapanyag kiválasztásától a tervezésen át a kivitelezésig. 

A thai szobrászok leginkább megrendelésre dolgoznak, amelyek mára a világ minden részéről érkeznek. „Egy thaiföldi utunk során botlottunk a hulladékművészekbe, és annyira megtetszettek az alkotásaik, hogy idehaza kiállítótermet nyitottunk, amelyben egyrészt kiállítást szervezünk nekik, kisebb szobrokat pedig értékesítünk is. A tematikát a megrendelő határozza meg, így kerülnek főként filmes karakterek a kiállításra: a már említett Terminátoron, Csillagok háborúján és Alienen kívül a Shrek, a Predator és a Transformers szereplői” – mesélte Amadé.

És nem véletlenül ezek: idehaza, ahogy a világon mindenütt, az ismert és népszerű filmes karakterek vonzzák leginkább a látogatókat, és persze a vásárlókat is. A galériába főleg gyerekes családok látogatnak, a vásárlók pedig jellemzően a filmek hardcore rajongói közül kerülnek ki.

Fekete Norbert

 

Legnépszerűbb cikkeink