Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Átrepülhetnek Szaúd-Arábián az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között közlekedő repülők

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Pixabay

A szaúdi polgári légi közlekedési hatóság szerdán jóváhagyta az emírségekbeli társszerv kérelmét, és ennek értelmében minden onnan érkező és oda tartó repülőgép áthaladhat az ország légterén. A határozatban nem nevezték meg külön Izraelt, amely ország előtt eddig jórészt zárva volt Szaúd-Arábia légtere az Air India Tel-Avivba tartó járatát leszámítva.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerdán megerősítette, hogy az izraeli gépek repülhetnek majd a legrövidebb úton, közvetlenül az Egyesült Arab Emírségekbe, ami órákkal lerövidíti az utazást a két ország között.

Feiszal bin Farhán Ál Szaúd, a sivatagi királyság külügyminisztere nem sokkal a bejelentés után hangsúlyozta, hogy nem változott országa álláspontja a palesztin állam megteremtését illetően.

Hétfőn szállt fel az egyesült arab emírségekbeli Abu-Dzabiba az első közvetlen járat Izraelből, Tel-Avivból, fedélzetén egy amerikai és izraeli delegációval, az izraeli El Al légitársaság gépe különleges engedéllyel áthaladt Szaúd-Arábia légterén.

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti teljes körű diplomáciai kapcsolatok létesítésének szándékát augusztus közepén jelentették be. Az Egyesült Államok közvetítésével létrejött megállapodás várható aláírása után az Egyesült Arab Emírségek lesz a harmadik arab ország, amelynek Egyiptom és Jordánia után teljes, aktív diplomáciai kapcsolatai lesznek Izraellel. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink