Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

A több mint egymillió fertőzött ellenére elkezdődött Oroszországban a tanév

Pesti Hírlap

Létrehozva:

Rendkívüli járványügyi óvintézkedések mellett kezdődött meg a tanév kedden Oroszországban 17 millió diák és tanuló, köztük mintegy kétmillió iskolakezdő, valamint 1,2 millió pedagógus számára, miközben az igazoltan koronavírusos fertőzöttek száma meghaladta az egymilliót – írja az MTI.

A tanintézmények többségében az öt hónapos Covid-19-kényszerszünet után csak az elsősök és a leendő végzősök számára tartottak évnyitó ünnepséget, a szabad ég alatt. Az iskolaépületek bejáratánál kontaktmentes hőmérővel mérik a belépők testhőmérsékletét, valamint vizsgálják, hogy nincs-e légúti betegségük. Kór gyanúja esetén a tanulókat nem engedik be az osztályterembe.

Korlátozták az osztályok közötti érintkezést, a tanórák többségét egy-egy tanulócsoport számára egy helyiségben tartják meg. Az óraközi szünetek ütemezésével az iskolák igyekeznek elkerülni a nagyobb csoportosulások kialakulását. A tanépületek belső felületeit rendszeresen fertőtlenítik, a helyiségekben szellőztetnek.

Az általános és a középiskolásoknak nem kell egyéni védőeszközt viselniük, de ezt a tanárok esetében előírhatja a regionális vezetés. A pedagógusok számára – önkéntes alapon – az elsők között teszik majd lehetővé a Covid-19 elleni vakcina beadatását, az oltóanyag klinikai tesztelésének “posztregisztrációs” (harmadik) szakasza a tervek szerint a hétvégén kezdődik meg. A felsőoktatási intézmények hallgatói számára kötelező a maszk és a távolságtartás.

A szülők csakis maszkban léphetnek az iskola területére, a szülői értekezleteket online rendezik meg. A korlátozó intézkedések a tervek szerint január 1-ig maradnak érvényben.

Oroszországban az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma az elmúlt nap alatt 4729-cel 1 000 048-ra emelkedett a kedden közölt hivatalos adatok szerint. A napi növekmény 17. napja nem haladja meg az ötezer főt. A terjedés üteme 0,5 százalékos, az új esetek 25,6 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (6 031 013), Brazília (3 908 272) és India (3 691 166) után.

Az aktív esetek száma keddre 1712-vel 167 044-re nőtt. A halálozások száma 123-mal 17 299-re, a felépüléseké pedig 6318-cal 815 705-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 36,9 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 204 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával több mint 211 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Legnépszerűbb cikkeink