Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Népszava: embertelen körülmények között a debreceni rákbetegek

Létrehozva:

Forrás: Wikipedia

Méltatlan körülmények között kell várakozniuk a Debreceni Egyetem onkológiai részlegén a betegeknek: hétfőn is hosszú sorok alakultak ki, a szabad ég alatt vártak órákat bejutásra a betegek – írja a Népszava.

– Hétfőn, százhúszan-százharmincan vártak arra, hogy bejussanak az épületbe – mondta a lapnak Köteles László, a Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzat egyik képviselője, aki aznap reggel kilenckor állt be a sorba, és akkor már legalább hetvenen voltak előtte. A képviselő azt mondta, ő maga március óta jár ide, és többször szóvá tette az embertelen körülményeket az intézmény vezetésének. Merthogy nem csak most, a hosszú hétvége után voltak ennyien, hanem minden egyes alkalommal, ahányszor csak kezelésre jött – tette hozzá.

Elmondása szerint a daganatos betegek, köztük sokan erős fájdalmakkal, leromlott fizikai állapotban állnak olykor két-három órát csak azért, hogy a regisztrációs pulthoz eljussanak.

Vannak, akik nem is bírják végigállni az épület előtti sort. A sorállás után – tette hozzá – megint néhány órát várni kell arra is, hogy leleteiket és őket megnézze az orvos, aki végül a vérvizsgálat eredményétől függően kiírja a kemoterápiát. Ezután újabb egy-két óra, de ezt az infúziót már biztosan ülve kapják – mondta a képviselő.

Bár mindenki időpontot kap, valójában csak a napot jelölik ki a betegeknek, az ellátást akkor kapják meg, amikor sorra kerülnek. A Covid-járvány óta a folyosón lévő székekből is csak minden másodikat szabad használni, így akinek már nem jut hely, az kiszorul az épület előtti térre.

A Debreceni Egyetem a lap érdeklődésére azt közölte, hogy a rektor az elmúlt napokban elrendelte a helyzet felmérését a szakrendeléseik betegfelvételi pontjain, és a problémák megoldására megkérte Páll Dénest, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának megbízott elnökét. Azt nem árulták el, miért csak most láttak neki neki a problémák megoldásának.

Legnépszerűbb cikkeink