Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Navalnij túléli a mérgezést

Létrehozva:

Túléli a mérgezést Alekszej Navalnij, de várhatóan hónapokig cselekvőképtelen lesz politikusként – közölte annak a német alapítványnak a vezetője, amely Berlinbe szállíttatta a minap a szibériai Omszkból a kómában lévő orosz ellenzéki politikust.

Jaka Bizilj, a Cinema for Peace magánalapítvány létrehozója a Bild című német lapban vasárnap este megjelent, videólinkkel készített interjúban beszélt erről.     

„Ha ép bőrrel megússza ezt – amiben mindnyájan reménykedünk – lekerül a politika porondjáról legalább egy-két hónapra” – tette hozzá Bizilj.

A filmproducer az is mondta a Bildnek, hogy Navalnij jól viselte ugyan a repülőutat, de ez mit sem változtat az „egészében véve aggasztó helyzetén”.

Az orosz elnök egyik legismertebb bírálója csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, Moszkvába repülve lett rosszul a repülőgépen. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves ellenzékit az ottani kórházba szállították. Navalnij családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. Szombat hajnalban Bizilj alapítványa – az orosz orvosok beleegyezésével – Berlinbe szállította a kómában lévő politikust.

A berlini Charité kórház a mérgezés tényét eddig nem erősítette meg, csak annyit közölt szombaton, hogy mindenre kiterjedő diagnosztikai teszteket végeznek a politikuson, és az eredményekre még várni kell. Bizilj azonban az interjúban „méreggel elkövetett támadásról” beszél.

Navalnij csapatának emberei azt ígérték, hogy vasárnap este a Youtube videómegosztó portálon tájékoztatni fognak mindenről, amit tudnak a politikus állítólagos megmérgezéséről, de végül Kira Jarmis, a politikus szóvivője, illetve Leonyid Volkov kampányfőnök azt írta a Twitteren, hogy mégsem tartják meg a tájékoztatót, mert nem készek rá.

A dpa hírügynökség azt írta vasárnap este a szövetségi bűnügyi rendőrségre (BKA) hivatkozva, hogy Navalnij a német állam oltalmát élvezi, és a BKA védi, amely a német kormánytagok, illetve az országban állami látogatáson tartózkodó külföldi vendégek biztonságát hivatott szavatolni.

Legnépszerűbb cikkeink