Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Bepereli az amerikai kormányt a TikTok tulajdonosa

Létrehozva:

A ByteDance-t zavarja, hogy az Egyesült Államok területén betiltották az alkalmazást.

Hétfőn pert indít a Trump-kormány ellen a ByteDance, a TikTok alkalmazás anyavállalata. A kínai cég szóvivője elmondta: azért indítanak pert, mert az amerikai kormány betiltotta az alkalmazást az országban – írja az MTI.

Az amerikai kormány augusztus 6-án adott ki 45 napon belül érvénybe lépő rendeletet arról, hogy sem természetes, sem jogi személyek nem vehetik igénybe a TikTok szolgáltatásait. Később arról is rendelkeztek, hogy a videomegosztónak 14 napon belül fel kell számolnia egyesült államokbeli jelenlétét.

A világszerte 2,2 milliárd felhasználóval rendelkező TikTokot Trump és Mike Pompeo külügyminiszter is nyíltan bírálta. Szerintük a szolgáltatáson keresztül amerikai állampolgárok adatai juthatnak el a kínai kormányhoz. Az augusztus 6-i rendeletben hasonló kifogásokat támasztottak a leginkább Kínában népszerű WeChat üzenetküldő szolgáltatással szemben is, amelyet a Tencent kínai internetes óriás üzemeltet.

Peking azonnal kifejezte tiltakozását az amerikai döntés miatt. Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő „politikai manipulációnak” nevezte azt. „Az Egyesült Államok „saját önző érdekeit helyezi a piaci szabályozás és a nemzetközi szabályok fölé” – tette hozzá.

Legnépszerűbb cikkeink