Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lépnek az iraki hatóságok a bászrai tüntetések miatt

Létrehozva:

Szigorú biztonsági intézkedéseket vezetnek be az iraki hatóságok a déli nagyvárosban, Bászrában az ott kitört erőszakos tiltakozó megmozdulások miatt – közölték a helyi hatóságok szombaton.

A biztonsági erők péntek éjjel Bászrában szétoszlatták tüntetők egy csoportját, amely megtámadta a bagdadi központi parlament helyi irodáinak otthont adó épületet. A tüntetők felgyújtották az épület kapuját.

Kormányellenes tüntetők felgyújtott autógumik közelében az iraki Bászrában 2020. augusztus 17-én / Fotó: MTI/AP

A tiltakozó megmozdulás kiváltó oka az volt, hogy az utóbbi időszakban több támadás is ért ellenzéki aktivistákat. Két aktivistát ismeretlen támadók megöltek a héten Bászrában. A második gyilkosság után tiltakozók egy csoportjára éles lőszerrel lőttek a rendőrök. A történtek után Musztafa al-Kadzimi miniszterelnök menesztette Bászra rendőrfőnökét. A tüntetők szerint viszont ez nem elégséges, szerintük a dél-iraki tartomány kormányzója, Aszad al-Idáni a kisujját sem mozdítja azért, hogy felelősségre vonják a tetteseket

A kormányzó szombaton elítélte a gyilkosságokat, és azt ígérte, hogy a hatóságok felkutatják az aktivisták elleni támadások felelőseit. Ugyanakkor megjegyezte azt is: „Támogatjuk a békés tüntetéseket, (de) a rombolást elfogadhatatlannak tartjuk. Nem tűrjük sem a gyilkosságokat, sem a gyújtogatást” – mondta.

Rohamrendőrök oszlatják a tiltakozókat egy kormányellenes tüntetésen az iraki Bászrában 2020. augusztus 16-án / Fotó: MTI/AP

Irakban tavaly októberben kezdődtek nagyszabású tüntetések, amelyeken követelték, hogy a kormány mondjon le, oszlassák föl a parlamentet, és alakítsák át az ország politikai rendszerét, amelyet még a 2003-as, Szaddám Huszein diktátor bukását eredményező amerikai katonai beavatkozás után alakítottak ki. Az akkori kormányfő, Ádel Abdel-Mahdi november végén lemondott a posztjáról. Az új miniszterelnök, Musztafa al-Kadzimi éppen a múlt hónapban jelentette be, hogy 2021-ben előrehozott választásokat tartanak az arab országban.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink