Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A Szabad Európa tudósítóját is letartóztatták, és további 4500 embert, akik Navalnij mellett demonstráltak

Létrehozva:

Fotó: EPA

Köztük egy anyát, aki hóemberek nyakába akasztott táblával fejezte ki a véleményét.

Oroszország-szerte tüntetnek tömegek Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista mellett, aki több tényfeltáró anyagot közölt Putyinról és holdudvaráról. A megmozdulások a Távol-Kelet, Szibéria és az Ural után az ország európai városait is elérték.

Az oroszországi rendőrségi túlkapásokat figyelő OVD-Info szerint már több mint 4500 embert letartóztattak a tüntetéseken való részvétel miatt – írja a Szabad Európa. A portál tudósítóját, Andrej Afananszjev is letartóztatták amiért tudósított, a távol-keleti Blagovescsenszk városában.

Szombaton a tüntetések mintegy száz városra terjedtek ki, a megmozdulásoknak több tízezer – a szervezők szerint negyedmilliót meghaladó számú – részvevője volt. Közülük mintegy 4 ezer ember őrizetbe vettek.

Köztük egy négygyermekes családanyát is őrizetbe vettek rövid időre, amiért hóembereket épített otthona előtt, így állt ki a tüntetők mellett. Nem tudott elmenni a január 23-i tüntetésekre, ezért hóemberekre olyan feliratokat aggatott, mint “Le a cárral!” és „Ez a mi országunk!”. Jelena Kalinyina azt mondta, hogy a rendőrség letépte a hóemberekre kitűzött táblákat. Kalinyina egyébként nem először emeli fel a szavát, 2018-ban ő szervezte meg a helyi tiltakozást egy szemétlerakó tervei ellen, ahová Moszkva hulladékát szállították volna. De több egyéb helyi tüntetésen is részt vett, és nem egyszer meg is bírságolták emiatt.

Navalnij alapítványa az aktivista január 17-i letartóztatása után közölt egy videót, amiben Putyin eltitkolt luxuspalotájáról rántja le a leplet. Putyin tagadta, hogy az ingatlan az övé lenne, és azóta egy gyerekkori barátja magáénak vallotta azt.

A múlt hét végén a több, mint 110 városban tartott demonstrációk során kb. 4000 embert vettek őrizetbe az ország nagyobb városaiban. Navalnij munkatársai ma 142 városban várnak demonstrációkat.

Legnépszerűbb cikkeink