Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Egy hét alatt három rakétatámadást intéztek iraki célpontok ellen

Létrehozva:

Fotó: MTI / EPA

Az amerikai és helyi tisztviselők iráni szereplőket tesznek felelőssé.

Telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnök és Musztafa al-Kadhimi iraki miniszterelnök azokról a rakétatámadásoktól, amelyeket a közelmúltban hajtottak végre az Egyesült Államok által vezetett koalíciós erők ellen a közel-keleti országban. A két ország vezetői egyetértettek abban, hogy a támadásokat felelősségre vonásnak kell követnie – számolt be az Al Jazeera.

„Az elnök megerősítette, hogy az Egyesült Államok támogatja Irak szuverenitását és függetlenségét, és méltatta a miniszterelnök vezetői munkáját” – áll a Fehér Ház tegnapi közleményében.

Hétfőn legalább három rakétát lőttek ki az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségére, amely az iraki főváros szigorúan őrzött biztonsági zónájában található. Az USA egyértelműen Iránt okolja a támadásért. A legtöbb hasonló támadás ugyan nem követelt emberáldozatot a közelmúltban, ugyanakkor figyelmeztető jel, hogy a hétfői rakétatámadás egy hét alatt már a harmadik volt Irakban. Ezek mindegyike az úgynevezett zöld zóna területét célozta meg, vagyis azt a biztonsági övezetet, amely amerikai katonák, diplomaták és üzletemberek fogadására szolgál.

A Fehér Ház tegnapi közleménye kitért arra is, hogy a két vezető politikus telefonbeszélgetése során megvitatta a két ország közötti stratégiai párbeszéd és a kétoldalú kapcsolatok előmozdításának lehetőségeit és más kulcsfontosságú ügyeket. Ned Price, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője hétfőn egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok Iránt teszi felelőssé a legutóbbi támadásokért.

„Nem fogunk Irán kezére játszani azzal, hogy nyílt konfliktus kirobbanását kockáztatjuk, és ezzel is hozzájáruljunk Irak további destabilizációjához” – fogalmazott az amerikai külügyi szóvivő.

A hasonló támadásokat általában olyan csoportok vállalják magukra, amelyek iraki ás amerikai tisztviselők szerint Irán-párti árnyékfrakcióinak tekinthetők az országon belül.

Októberben az Egyesült Államok azzal fenyegetett, hogy bezárja bagdadi nagykövetségét, ha a támadások nem állnak le.

Legnépszerűbb cikkeink