Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A finn elnök segített Berlinbe juttatni Navalnijt

Létrehozva:

A berlini kórház elkezdte a vizsgálatokat.

A finn elnök közvetített Berlin és Moszkva között, hogy a szibériai kórházból Németországba szállíthassák Alekszej Navalnij ellenzéki politikust.

Sauli Niinistö finn államfő azt mondta: pénteken először Angela Merkel német kancellárral beszélt telefonon, és megállapodtak, hogy felhívja Vlagyimir Putyin orosz elnököt is. Tőle megkérdezte, hogy gyógykezelésre Németországba szállíthatják-e Navalnijt, és az orosz államfő azt mondta, ennek nincs politikai akadálya.

Navalnij, Putyin egyik legismertebb bírálója csütörtökön a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett, és a kényszerleszállás után az omszki kórházba szállították.

Családtagjai és munkatársai szerint a 44 éves politikust megmérgezték, és nem bíznak a helyi orvosokban. Navalnijt különgéppel átszállították Németországba, és a berlini Charité egyetemi klinikán ápolják.

A kórház szerint mindenre kiterjedő diagnosztikai teszteket kezdtek el, s ezek eredményére még várni kell.

Mielőbb tisztázni kell, mi okozta Navalnij egészségi állapotának hirtelen romlását – mondta a német államfő. Frank-Walter Steinmeier azt mondta, reméli, hogy „mindazok, akik hozzájárulhatnak ennek a kérdésnek a tisztázásához, ezt valóban meg is teszik”.

A német államfő azt mondta, megkönnyebbült, hogy Navalnijt „olyan kórházban és olyan orvosok kezelik, akik élvezik a család bizalmát”.

Legnépszerűbb cikkeink