Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Több mint százezren támogatták az MSZP Balaton-védelmi népszavazását

Létrehozva:

Az NVB hétfőn dönt arról, hozzájárul-e a népszavazás kiírásához az ingyenes strandokról, valamint a tóparti telkek beépítésének és kiárusításának tiltásáról.

Több mint százezer aláírás gyűlt össze az MSZP természetes tavak védelméről szóló népszavazási kezdeményezéséhez – közölte Kunhalmi Ágnes, a párt országgyűlési képviselője pénteken online sajtótájékoztatón.

A képviselő azt mondta: a párt célja, hogy védje a Balatont és a természetes tavakat, hogy ne lehessen nyakló nélkül beépíteni a szabadstrandokat – tette hozzá.

Úgy vélekedett: a Fidesz egyedül maradt az ügyben, a Balaton védelme nem jobb- vagy baloldaliság kérdése, hanem „a fideszes oligarchák állnak szemben az egész országgal”.

Hozzátette: a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn dönt arról, hogy elfogadják-e a népszavazási kezdeményezést.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke úgy fogalmazott: az NVB-től elvárják, hogy ne legyen „gyáva”, hadd döntsön a nép arról, hogy megállítsák-e a Fidesz által kezdett „gyarmatosítást” a Balatonon. Az elnök szerint gátat kell vetni ennek a folyamatnak, ha az emberek továbbra is szeretnék élvezni a Balatont. Hozzátette: ha a népszavazási kérdések átmennek, partnerül hívják majd az ellenzéki pártokat.

A pártelnök beszámolt arról is, hogy pénteken a Balaton fölött repülővel egy molinót húznak körbe, amelyen az áll: „A Balaton mindannyiunké – MSZP”.

Az MSZP július végén három kérdésben kezdeményezett népszavazást: a természetes tavak melletti, köztulajdonban álló strandok ingyenességéről, az ilyen strandok területén történő építési és változtatási, valamint elidegenítési tilalomról. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink