Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Összeesküvés-elmélet hívők százait törölte a Facebook

Létrehozva:

A Facebook szerdán törölte a QAnon-mozgalom több száz felhasználójának fiókját, mert a csoport összeesküvés-elméleteket népszerűsít.

A Facebook a továbbiakban szigorúbban fogja elbírálni a Qanon bejegyzéseit, és többé nem ajánlja más felhasználóknak a csatlakozást hozzá, de magát a csoportot nem tiltották le – idézi a vállalat közleményét az MTI. A Facebook hangsúlyozta: azért nem tiltja be a QAnon-csoportot, mert az nem felel meg a „veszélyes szerveződés” szigorú kritériumainak. A Facebook, saját közlése szerint eddig több mint 790 csoportot zárt ki.

A mozgalom tagjai egyebek között azt gondolják, hogy Donald Trump titokban küzd az úgynevezett mély állam, vagy háttérhatalom képviselőivel. A QAnon az előző választási kampányban például azt terjesztette, hogy Hillary Clinton emberei egy New York-i pizzázó pincéjében sátánista pedofil hálózatot üzemeltetnek, támogatói között pedig gyermekkereskedők is találhatók. A QAnon-tagok szerint egy magas rangú kormányzati tisztségviselő vezette ezt a hálózatot, de nem nevezték meg, csupán annyit írtak róla: ő a „Q”.

Az elmúlt időszakban a Qanon mozgalom megjelent a fősodratú politikában is, az Egyesült Államokon végigsöprő tüntetéssorozatot minősítő kommentárjai miatt. A mozgalom tagjai a George Floyd halála után szervezett, gyakran erőszakba torkolló tüntetéseket bírálják, erőszakos válaszlépéseket sürgettek, ezt pedig a Facebook az erőszak dicsőítéseként értékeli. A múlt héten Georgiában Marjorie Tyler Green személyében

olyan képviselőjelölt nyerte meg az előválasztást, aki nyíltan támogatásáról biztosította a QAnont,

és Trump is közzétett a Twitter-oldalán a QAnon-tagok bejegyzéseiből.

Az elnök szerda este elmondta: nem sokat tud a Qanonról, sem az összeesküvés-elméleteiről.

Legnépszerűbb cikkeink