Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Hónapokat is az űrben tölthet majd a második magyar űrhajós

Létrehozva:

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos és Grósz Andor, a Szegedi Tudományegyetem Repülő- és Űrorvosi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára egy rádióműsorban beszélt a misszió előkészületeiről.

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos elárulta, hogy jelenleg is zajlik az orosz-magyar vegyes bizottság felállítása a következő ülésre, amelyet várhatóan augusztus végén vagy szeptember elején tartanak meg videókonferencia keretében. „Egyeztetni kell a pontos tartalmat” – mondja Ferencz Orsolya. Magyarország jelenleg három tudományterületen tud komoly értéket felmutatni: az űrélettani és gyógyszerészeti kutatások, az anyagtudományok-anyagtechnológiai vizsgálatok, és a Föld környezetének vizsgálata. Mind a három területhez komoly program-javaslatot küldtek ki az orosz félnek, akik most mérlegelik és összeillesztik a saját tudományos tervükkel. A kiválogatás tehát akkor fog elkezdődni, amikor a tudományos programok összeillesztése lezárul, és tudni lehet már pontosan, hogy mihez keresik a szakembert.

„Tudni kell, hogy milyen időtartamú lesz a misszió, két hónap-három hónap-négy hónap. De azt is tudnunk kell, hogy pontosan milyen területekre fókuszálunk. Senki nem maradt le” – hangsúlyozta a miniszteri biztos. Amennyiben tehát a magyar és az orosz fél megegyezik a misszió konkrét tudományos tartalmáról, megkezdődhet a toborzás. A kiválasztással kapcsolatban Grósz Andor kihangsúlyozta, hogy míg annak idején a fizikai alkalmasság elsőbbséget élvezett a pszichológiai képességekkel szemben, addig ma megfordult a trend. Mára a pszichológia jelentős szerephez jutott. A kiválasztási folyamat egy nagyon részletes pszichológiai vizsgálattal kezdődik, amely akár eltarthat két napig is. Egy pszichológusokból álló csapat állítja össze a vizsgálatot, amelynek computeres és szimulátoros része is van.

A második magyar űrhajós akár hónapokat is a világűrben tölthet majd

„A kiválogatás akkor fog elkezdődni, amikor a tudományos programok összeillesztése lezárul, és tudjuk, hogy mihez keresünk embert. Senki nem maradt még le” -…

Legnépszerűbb cikkeink