Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Csúcson az aktív betegek száma Horvátországban

Létrehozva:

Zágráb és Split-Dalmácia megye a gócpont.

Ismét megugrott a fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, a halottak száma ugyanakkor egyik országban sem növekedett – közölték a válságstábok kedden. Horvátországban 199 új beteget azonosítottak az elmúlt 24 órában, ez több mint kétszerese az előző nap regisztráltak számánál. Az aktív betegek száma 1371 fő – a legmagasabb a járvány kezdete óta –, közülük 120-an vannak kórházban, tizenegyen lélegeztetőgépen. A legtöbb új esetet továbbra is a fővárosban, Zágrábban, illetve Split-Dalmát megyében regisztrálták. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek: a vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, és a fiatalok a legfőbb terjesztők.

A szomszédos Szlovéniában hétfőn szintén az előző napinak a kétszeresével, 27-tel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Itt egy hétre jutott 201 eset, vagyis annyi, amennyit Horvátországban egy nap alatt azonosítottak. A diagnosztizált betegek közül mindössze 16-an vannak kórházban, közülük hármat ápolnak intenzív osztályon. A behurcolt fertőzések többsége a népegészségügyi intézet szerint Horvátországból származik. 

A szlovén sajtó kedden arról cikkezett: a kormány legkésőbb csütörtökig dönt arról, vörös listára helyezi-e szomszédját, és elrendeli-e a kötelező karantént az onnan érkezők számára. Járványügyi szakemberek azt kérték, már szerdán hozzák meg az új rendeletet, így a szlovén turistáknak lenne két-három napjuk arra, hogy hazautazzanak.

Korábban Ausztria és Olaszország is szigorított Horvátországgal szemben: mindkét ország negatív koronavírus-tesztet kér a hazaérkezőktől. Emiatt több ezer turista hagyta el az országot a hétvégén, sokan azonban így sem szakították meg a nyaralásukat. A horvát közegészségügyi intézet úgynevezett Covid-ambulanciákat hozott létre a szigeteken és kisebb üdülőhelyeken, hogy a turistáknak ne kelljen a nagyobb városokba utazniuk a PCR-teszt elvégzéséhez. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink