Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Koordinációs tanácsot alakít a fehérorosz ellenzék

Létrehozva:

Nem tudni, hol és mikor, de az biztos, hogy még kedden. A cél, hogy Lukasenka békés úton adja át a hatalmat.

A testület még kedden megalakul, civilek is részt vesznek benne – mondta a fehérorosz ellenzék egyik szóvivője. A pontos időpont és a helyszín egyelőre nem ismert. A tanács célja, hogy Lukasenka békésen adja át a hatalmat az ellenzéknek.

A testület létrehozását Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt javasolta. A Litvániában tartózkodó Cihanouszkaja hétfőn egy videóüzenetben kijelentette, készen áll, hogy vállalja a felelősséget és vezesse Fehéroroszországot. Mint mondta, Lukasenka 26 éve hazugságokkal és félelemmel kormányozza az országot.

A kormány oldaláról már voltak puhatolózások, hogy a tiltakozók követeléseinek eleget tegyenek. Uladzimir Karanyik egészségügyi miniszter nyílt levélben azt írta, a vezetés nyitott a párbeszédre. Vlagyimir Makej fehérorosz külügyminiszter uniós kollégáival egyeztetett a hazájában kialakult helyzetről. Az EU a választási csalások gyanúja és a békés tüntetők elleni brutális karhatalmi fellépés miatt célzott szankciókat tervez Lukasenkával és kormányával szemben. 

Értesülések szerint a dolgozókat kedden már megfélemlítették, hogy ne vegyenek részt a Lukasenka elleni megmozdulásokon, ezért többen vették fel a munkát. Azzal fenyegették őket, hogy különben elveszítik munkahelyüket. Az ellenzék segítséget ígért az egzisztenciájukat féltő sztrájkolóknak, amihez szolidaritási alap is rendelkezésre áll. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink