Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Aláírták a megerősített lengyel-amerikai védelmi együttműködésről szóló szerződést

Létrehozva:

Ezzel a szerződéssel tartóssá válik Lengyelországban a katonai jelenlét. 

Mike Pompeo amerikai külügyiminiszter és Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter szombaton Varsóban aláírta a megerősített védelmi együttműködésről szóló szerződést, amelynek keretében tartóssá válik az amerikai katonai jelenlét Lengyelországban.

A varsói államfői Andrzej Duda elnök hangsúlyozta: a szerződés jelentősen megnöveli Lengyelország biztonságát, és hatással lesz többek között a lengyel-amerikai gazdasági és energiabiztonsági együttműködésre is.

Az aláírt szerződés értelmében a nyugat-lengyelországi Poznanban hozzák létre az amerikai 5. hadtest előretolt, mintegy 200 fős parancsnokságát, és legalább 1000-rel, 5500-ra növelik meg a már lengyel földön állomásozó amerikai kontingens létszámát.

A lengyel védelmi tárca honlapján közöltek szerint Lengyelország a szerződés értelmében többek között az amerikai felszerelés raktározását, az amerikai hadsereg által felhasználandó infrastruktúra gondozását biztosítja, fedezi az amerikai katonák elszállásolását, étkeztetését, évi keret szerint az üzemanyagot, összességében évi mintegy fél milliárd zloty azaz 39,3 milliárd forint ráfordításával.

Blaszczak miniszter a PAP hírügynökségnek elmondta: a szerződésben foglalt, a lengyel hadsereg által is felhasználandó infrastrukturális fejlesztések akár 20 ezer amerikai katona befogadását is lehetővé teszik.

Legnépszerűbb cikkeink