Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

45 százalékkal drágultak egyes gyümölcsök

Létrehozva:

picjumbo.com-Pexels

De olyan termék is van, ami olcsóbb lett.

Az előző év júliusához viszonyítva az élelmiszerek 7,8 százalékkal drágultak, ugyanúgy, mint júniusban. A három leginkább dráguló termék vagy termékcsoport a friss hazai és a déligyümölcsök, a sertészsiradék, illetve a párizsi és a kolbász volt. A friss hazai és a déligyümölcsök ára összesítve 44,9 százalékkal nőtt, a sertészsír 16,4 százalékkal, a párizsi és kolbász pedig 16,1 százalékkal drágult.

Kiugrónak számít még a szalonna, a cukor, a zöldség, a gyümölcs, a burgonya, a húskonzerv, a sertéshús, a szalámi, a szárazkolbász, a sonka, illetve a hús- és halkészítmények árának emelkedése – írja a KSH gyorstájékoztatója alapján az Agrofórum.

A friss zöldség, a burgonya és a száraztészta ára viszont csökkent. A friss zöldség 5,9 százalékkal, a burgonya 3,4 százalékkal, a száraztészta ára pedig 0,8 százalékkal éves összevetésben. A gyümölcs-, zöldséglé, a tartósított hústalan ételek, a dió, mák, mogyoró, az édesipari lisztesáru és a bolti kávé ára nem nőtt jelentősen, míg a margarin és a bor átlagára stagnált.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,3 százalékkal drágultak, ezen belül a dohányáruk 9,7 százalékkal.

Ha az egy hónapos drágulást, azaz a júniushoz képest bekövetkezett változást nézzük, akkor a fogyasztói árak átlagosan 1,1 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal emelkedett, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának 2,2 százalékkal mérséklődése csak részben ellensúlyozta a nem idényáras élelmiszerek árának 0,4 százalékkal növekedését. Az idényáras élelmiszereken belül a friss hazai és déligyümölcsök – a korábbi évek júliusában megszokott árcsökkenésük helyett – 3,3 százalékkal drágultak, a szezonalitástól eltérő árváltozást a kedvezőtlen időjárás miatti, a szokásosnál alacsonyabb kínálat okozta.

A nem idényáras élelmiszereken belül az étolaj 2,2, a tojás 1,9, a tej 1,3, a kenyér 1,0 százalékkal drágább, a burgonya 6,4, a sertéshús 3,9 százalékkal olcsóbb lett – közölte a KSH. A dohánytermékek jövedéki adója július 1-jétől emelkedett, ami a termékcsoport árának 1,4 százalékos növekedését eredményezte.

Legnépszerűbb cikkeink