Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

20 év után már jobban megéri a lakáshitel, mint az albérlet

Létrehozva:

Forrás: Shutterstock

Megtérül, ha albérlet helyett lakást veszünk, még ha hitelből is, igaz, ahhoz 30 százalékos önerő is szükséges – derül ki egy felmérésből.

Idén mind Budapesten, mind a nagy egyetemvárosok többségében elmaradt a lakásbérleti díjak emelkedése, ennek ellenére még mindig jobban megéri hitelből megvenni egy garzonlakást, mint kibérelni azt– derül ki az ingatlan.com és a money.hu Népszava számára készített elemzéséből.

A koronavírus-járvány miatt elmaradtak a rövid távú lakáskiadás fő célcsoportját jelentő külföldi turisták, így a tulajdonosok egyre inkább a hosszútávú kiadást választják. Erre ösztönzi őket a rövidtávú lakáskiadás kormány által belengetett, végül az önkormányzatokra bízott szigorítása is. Utóbbiak e téren még nem jelentettek be új szabályozást, ám valamiféle szigorítás biztosan lesz. Az utóbbi hónapokban így némileg csökkentek a lakásbérleti díjak.

Egyre inkább mérséklődik a lakásárak eddigi rohamléptékű drágulása is. A kedvező hozamot kínáló új állampapír tavaly nyári megjelenése után Budapestről ugyanis lényegében eltűntek befektetési céllal vásárlók, akik egyik fő okát jelentették a gyors drágulásnak. A koronavírus-járvány hatása pedig általánosságban is visszafogta a lakásvásárlási kedvet, így az áremelkedést is, derül ki az elemzésből.

Akinek van némi mozdítható pénze, és hosszútávon gondolkodik, annak még mindig egyértelműen a lakásvásárlás éri meg jobban,

mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Budapesten például most havi 120 ezer forintért lehet kibérelni egy átlagos egyszobás garzont, megvenni pedig 27 millió forintért lehet. A bankok az ingatlanhiteleknél többnyire 30 százalékos önerőt várnak el, ami egy budapesti garzon esetében 8,1 millió forintot jelent. Emellé 18,9 millió forintos lakáshitelt kell fölvenni. Ezen összegnél ráadásul

egy 20 évre felvett lakáshitel esetében mintegy 110 ezer forintot kellene fizetni havonta, vagyis 10 ezer forinttal kevesebbet, mint a mostani bérleti díj.

Miskolcon azonban csak havi 77 500 forint egy átlagos garzon bérleti díja, az átlagos vételár pedig 10 millió forint. Ehhez „csupán” 3 millió forint önrészt kell előteremteni, és 7 millió forint lakáshitelt kell fölvenni. Ennek törlesztőrészlete a legjobb ajánlatoknál még a 10 éves futamidő esetén sem éri el a havi 70 ezer forintot, 20 éves futamidőnél pedig 41 ezer forint lenne a havi kiadás.

A többi vidéki egyetemvárosban, Győrben, Debrecenben, Szegeden és Pécsett a két érték között alakulnak az ingatlanárak és bérleti díjak.

A fővárosban egészen pontosan 225 havi bérleti díjból lehetne megvásárolni egy átlagos garzonlakást az elemzés szerint. Mindez persze csak akkor igaz, ha nem számolunk a lakások le- vagy felértékelődésével, a bérleti díjak emelkedésével vagy csökkenésével, az inflációval, a lakások amortizációjával.

Legnépszerűbb cikkeink