Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

GKI: Jelentősen csökkenhetnek a lakásárak

Létrehozva:

Fotó: Pesti Hírlap

Lassuló drágulásból komoly árcsökkenesés lehet.

Budapesten a használt lakások ára átlagosan 5, vidéken 8-13 százalékkal eshet a következő egy évben, a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése szerint.

A megkérdezett ingatlannal foglalkozó cégek 55 százaléka stagnálásra számít a fővárosi lakásáraknál, 35 százalékuk szerint pedig csökkenés várható. A keleti régióban a megkérdezettek 80 százaléka, a nyugati országrészben pedig 71 százaléka számol árcsökkenéssel.

A GKI és a Masterplast negyedévente elkészített felmérésében az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők) terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezésére, a mostani kutatásban 106 ingatlanokkal foglalkozó cég vett részt.

Az adatok azt mutatják, hogy míg a lakáspiaccal kapcsolatban lévő cégek várakozásai 2020 áprilisában – nagyrészt a koronavírus okozta negatív hatások következtében – lényegesen romlottak a januárihoz képest, júliusban enyhe pozitív korrekció következett be az országos átlagban és a fővárost tekintve is.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arról beszélt, hogy bár az idei első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 4,8 százalékos áremelkedés látható, ez azonban jelentős lassulást jelent, már csak negyede-harmada a korábbi időszakokban megfigyelt éves drágulási ütemnek. Ráadásul a lassulás még a koronavírus megjelenése előtti időszakra esik, ezért az elemző a későbbiekben is nyugodtabb lakáspiacra számít stagnáló vagy csökkenő árakkal.

Balogh hozzátette, a saját célra lakást vásárlók lehetnek a jelenlegi helyzet nyertesei, hiszen számukra kiszámíthatóbbá és megfizethetőbbé válhatnak az árak.

Az ingatlan.com elemzése szerint a szerződésben szereplő hivatalos lakásárakhoz képest a kínálati árak jellemzően 10 százalékkal magasabbak, de együtt mozognak azokkal, ami azt mutatja, hogy egyre nagyobb alkupozícióval rendelkeznek a vásárlók.

Augusztus elején a budapesti használt lakások átlagos négyzetméterára 713 ezer forintot tett ki. Az országon belül – a kínálati árak alapján – Debrecen a második legdrágább város, ahol 452 ezer forintnál járnak a négyzetméterárak. Utána Székesfehérvár és Veszprém következik 436-436 ezer forintos átlaggal, Győrben pedig 435 ezer forintért kínálják a használt lakások négyzetméterét. A legolcsóbb megyeszékhelyek közé tartozik Miskolc 264 ezer forintos átlaggal, valamint 242 ezer forinttal Békéscsaba és Salgótarján 154 ezer forinttal.

Legnépszerűbb cikkeink