Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kiszámolták, meddig kell spórolni egy nagyobb lakáshoz

Létrehozva:

Az idő és a megtakarítás közötti viszony attól is függ, Magyarország mely területéről van szó. 5 hónap is elég, de 5 év spórolás is kevés lehet ahhoz, hogy egy nagyobb lakásba költözzön az ember.

Egy családnak átlagosan 3 évébe telik, mire 15 négyzetméterrel nagyobb lakásba tud költözni – ez derült ki az ingatlan.com legfrissebb elemzésből. Itt most persze nem arról van szó, hogy egy átlagos magyar család ennyi idő alatt egy egy szobával nagyobb lakás teljes árát ki tudná spórolni, csupán a különbözetet.

A lakásportál a megyei átlagfizetéseket és több mint 63 ezer lakáshirdetés adatait vette alapul az elemzésében. Tehát azt nézték, hogy az adott megyében elérhető nettó átlagfizetés felét félretéve hány hónap alatt jöhet ki a nagyobb lakáshoz szükséges plusz 15 négyzetméter. Az elméleti számításokból kiderült, hogy nagyon nagy a szórás az átlagfizetések között Magyarországon, és a lakásárak között is hatalmas a különbség. Budapesten a nettó átlagfizetések 2020 első háromnegyedében meghaladták a 328 ezer forintot, az országos átlag pedig megközelítette a 263 ezer forintot. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pedig a 181 ezres nettóval a legalacsonyabb havi átlagfizetést biztosító megye.

Azt is érdemes tudni, hogy Budapesten egy 60 és egy 75 négyzetméteres lakás közötti árkülönbség 6,5 millió forint volt november végén, tehát ennyivel többért lehet kapni egy egy szobával nagyobb lakást a fővárosban. Ahhoz, hogy ez az összeg összejöjjön, összesen 39 hónapon keresztül kell eltenni egy budapesti család átlagos fizetésnek a felét, ami nem is csoda, hiszen Budapesten a legmagasabbak a lakásárak. Kecskeméten sokkal kedvezőbb a helyzet, 1,5 millió forint a különbség a szóban forgó lakások között, aki meg tudja takarítani a félhavi nettóját, az 14 hónap múlva, alig több mint 1 év alatt összegyűjtheti az összeget. Győrben másfél évre van ehhez szükség. A legkevesebbet – 5 hónapot – Székesfehérváron kell félretenni egy nagyobb lakásért, míg a legtöbbet Veszprémben kell spórolni, itt több mint 5 év alatt jön ki az eggyel több szoba.

Egyébként a Numbeo adatai szerint Magyarország 2020-ban nem is áll rossz helyen a világ országaihoz képest: a középkategóriába sorolták. Európát nézve viszont akadnak szép számmal nálunk jobb helyzetben lévő országok is. Az mindenhol igaz, hogy a városokban drágábban lehet lakáshoz jutni, mint vidéken, ezért itt is átlagos árakat vettek alapul. A Numbeo egy 90 négyzetméteres lakás árát nézte az adott országban, és ehhez egy nettó átlagkeresetet társított. Ez alapján Európán belül Izlandon tudják a legkönnyebben összespórolni egy 90 négyzetméteres lakás árát, ott ehhez kicsivel több, mint 6 év kell. Ezt követi Belgium, majd Dánia közel 7 évvel. Hollandiában, Írországban Svájcban és Norvégiában is könnyebben meg tudják spórolni egy lakás árát az ott élők, 9 év sem kell hozzá.

A 40 országot vizsgáló listán Magyarország a 33. helyen áll közel 14 évvel, megelőzve Montenegrót és Horvátországot. Viszont elénk kerültek a lengyelek, a portugálok és az ukránok. 

zsv

 

Legnépszerűbb cikkeink