Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Durva drágulás: csak egy EU-s országban kerülnek többe a lakások, mint itthon

Létrehozva:

Az árakat az öt évvel ezelőttihez viszonyítva a magyar lakásár-növekedés magasan veri az egész uniós mezőnyt. Az elmúlt 10 évben pedig csak Észtországban nőttek jobban a lakásárak az EU-ban, mint Magyarországon. 

2011 harmadik negyedévééig az Európai Unió (27 ország) átlagában a lakásbérleti díjak és a lakásvásárlási árak tandemben változtak egymással. Akkor azonban eltérő pályákra kerültek: a bérleti díjak folyamatosan, egyenletesen nőttek, miközben a lakásárak jelentősen ingadoztak – írja a hvg.hu.

A lakásárak 2013 elejéig csökkentek, a következőben pedig már lényegében stagnáltak, majd 2015-ben meredeken, a bérleti díjak üteménél jóval gyorsabban növekedni kezdtek. A tavalyi év harmadik negyedévét 2010-zel összevetve a bérleti díjak átlagosan 14,6 százalékkal nőttek, míg a lakásárak 26,8 százalékkal. 2010-ről 2020 harmadik negyedévére a lakásárak 16 tagállamban jobban nőttek, mint a bérleti díjak.

A lakásárak szinte minden EU-s tagállamban nőttek, de a leginkább :

  • Észtországban (105 százalékkal),
  • Magyarországon (92 százalékkal),
  • Luxemburgban (90 százalékkal).
  • Görögországban, Olaszországban, Cipruson és Spanyolországban pedig csökkentek. 

Ami a bérleti díjakat illeti, 2010-hez viszonyítva ebben az összehasonlításban is Észtország végzett az élen (136 százalékos növekedés). Magyarország a bérleti díjak növekedését tekintve nincs az élmezőnyben.

Legnépszerűbb cikkeink