Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az egyik kizárt elnökjelöltet vádolják a tiltakozások szervezésével Minszkben

Létrehozva:

Egy elfogott olasz újságírónak napokig nem adtak enni a börtönben.

A fehérorosz rendvédelmi hatóságok az elnökválasztásból kizárt Viktar Babarika bankár kampánystábját vádolják az országszerte zajló tüntetések szervezésével – közölte a Belorusz-1.

Az állami televíziós csatorna szerint a rendőrség „több olyan bizonyítékot talált, amelyek megerősítik, hogy a stáb tagjai felelősek a tömeges zavargások szervezéséért, összehangolásáért és pénzeléséért”. A Belgazprombank egykori vezetőjét még a választás előtt pénzmosással, vesztegetéssel és csalással vádolták meg.

Az indulástól szintén eltiltott Valerij Cepkalo volt washingtoni nagykövet, aki gyerekeivel együtt Oroszországba menekült, miután tudomására jutott, hogy őt is őrizetbe vehetik, szerdán Kijevben bejelentette, hogy jótékonysági alapot hoz létre Jövő Fehéroroszországa néven a fehérorosz ellenzéki erők támogatására. Mint mondta, ennek célja a demokrácia fejlesztése és a politikai elnyomástól, illetve üldöztetéstől szenvedő állampolgárok megsegítése. Az alap emellett az érintett személyek külföldi munkavállalásához és oktatásához is támogatást nyújtana.

Cepkalo egyébként kedden egy Nemzeti Megmentési Front megalakulását jelentette be, amely egyebek között harcot hirdetett a fehérorosz alkotmány megsértői ellen, ideértve a jelenlegi vezetést. A szervezet kiáll emellett Fehéroroszország szuverenitásának, demokráciájának és szabadságának megőrzése mellett.

Az AP amerikai hírügynökség úgy értesült, hogy mintegy 200 nő gyűlt össze élőláncot alkotva Minszk egyik központi piacának közelében a tüntetéseken megsérült aktivistákkal való szolidaritás jegyében. Később az utcán sétálva, a rendőrségi erőszakra utalva azt skandálták, hogy „gyalázat”. Hasonló megmozdulásokat jelentettek az ország más részeiből is.

A TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolója szerint az egyik minszki rendőrségi fogda előtt több mint százan gyülekeztek, hogy kiderítsék, hozzátartozóik, illetve barátaik is a fogva tartottak között vannak-e.

Egy olasz újságíró – saját közlése szerint – háromnapi fogságot követően szerdán szabadult a hatósági őrizetből. Claudio Locatelli sérelmezte, hogy a rendőrség brutális módon bánt vele Minszkben, és nem adott neki enni. A szabadúszó újságíró jelenleg a minszki olasz nagykövetségen tartózkodik. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink