Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lezárták a gázai áruforgalmat

Létrehozva:

Izrael határozatlan időre lezárta kedd reggeltől a gázai áruforgalmi átkelőhelyet Kerem Salomnál a gyújtó léggömbök újbóli megjelenése miatt – jelentette a Háárec című újság hírportálja kedden. Kizárólag nélkülözhetetlen humanitárius árukat és üzemanyagot engednek át a határállomáson.

A koronavírus nyomán néhány hónapig szüneteltek a gázai határ mentén a palesztinok tüntetései, gyújtogató és más határsértő akciói, de ismét megjelentek az övezet környékén a hőségben a kiszáradt növényzet lángba borítását célzó, Gázából indított, robbanó töltettel vagy benzines bombákkal felszerelt léggömbök. Az övezetből másfél évvel ezelőtt kezdtek gyúlékony anyaggal, majd gránátokkal és lőszerekkel felszerelt léggömböket indítani Izrael felé. Emellett a palesztinok tavaly péntekenként tömegtüntetéseket tartottak a határon, de a koronavírus megjelenése idején ezek az akciók szinte teljesen megszűntek.

Az elmúlt héten újra több ilyen léggömböt észleltek, s a hadsereg válaszul néhány Hamász-célpontot támadott Gázában. Azonban ez nem segített, az elmúlt néhány napban ismét gyújtó léggömböket eregettek Izrael felé, a nyugatra fújó tengerparti széllel, robbanásokat és tüzet okozva az izraeli erdőkben és mezőgazdasági területeken. Az Izraeli Természetvédelmi Hatóság jelentése szerint eddig körülbelül 250 hektár terület pusztult el emiatt.

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet képviselői azt mondták a Háárecnek, hogy azért kezdtek ismét gyújtó léggömböket küldeni Izraelbe, mert ezzel azt üzenik Izraelnek és a nemzetközi közösségnek, hogy elegük van abból, hogy leállt az előrelépés életkörülményeik javításában. „Azt mondták, hogy vannak megállapodások és egyezmények a projektek előmozdításáról elsősorban az infrastruktúrában és a humanitárius ellátás területén, de úgy tűnik, hogy minden beragadt” – nyilatkozta a Hamász egyik vezető tisztviselője. „Gáza mindeddig csak 100 dollár támogatást szerzett Katarból a szegényeknek, de ez nem elég” – tette hozzá.

A Hamászt Izrael, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti. Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Egyiptomtól a Gázai övezetet, majd 2005-ben egyoldalúan kivonta onnan hadseregét és evakuálta az ott korábban letelepedett izraelieket. Izrael és Egyiptom azonban továbbra is ellenőrzik a Gázai övezet határait, és Izrael gyakran az átkelőhelyek lezárásával próbál úrrá lenni a Gázai övezetből területére indított rakétákon, vagy más, határ menti erőszakos cselekedeteken.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink