Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Korábbi kém életére tör a szaúdi koronaherceg

Létrehozva:

Túl sokat tud, tönkreteheti a szaúdi-amerikai kapcsolatokat.

Pert indított a szaúdi koronaherceg ellen Szaád al-Dzsabri – írja a Guardian. Al-Dzsabri az előző koronaherceg, Mohamed bin Najef irányítása alatt dolgozott elhárítóként a titkosszolgálatnál, a jelenlegi herceg, Mohamed bin Szalmán azonban 2017-ben kiszorította bin Najefet a pozíciójából.

Al-Dzsabri szerint 2018-ban bin Szalmán meg akarta öletni őt, mert olyan érzékeny információkat tudhat, amik megronthatják a szaúd-arábiai vezetés jó viszonyát a Trump-adminisztrációval. A csütörtökön benyújtott vádirat szerint gyilkossági kísérlettel gyanúsítják bin Szalmánt, aki azt akarhatta, hogy al-Dzsabri a Törökországban megölt újságíró, Dzsamál Hasogdzsi sorsára jusson.

Al-Dzsabri már a 2017-es hatalomátvétel idején külföldre menekült. Kanadába költözött, ahol egyik fia is él, jelenleg Toronto régióban lakik, ismeretlen helyen. Márciusban eltűntek a Rijádban élő gyerekei, akik azóta sem adtak életjelet magukról. Al-Dzsabri ismét halálos fenyegetést kapott Kanadában, ezért a kanadai hatóságok megerősítették a védelmét: felfegyverzett rendőrök és magánnyomozók őrzik.

Legnépszerűbb cikkeink