Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Egyszerűen pancser volt a NAV által elfogott milliárdos

Létrehozva:

K. Ferenc előállítása / Forrás: NAV

Kiadásainak minimalizálása lehetett a célja K. Ferenc üzletembernek, akit a múlt héten fogtak el több mint félmilliárd forintos személyi jövedelemadó meg nem fizetése miatt.

A vállalkozó – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint – arra játszott, hogy egy arab fedővállalkozás révén itthon ne kelljen adót fizetnie. Csakhogy K. Ferenc elfelejtette az előírt több mint félévet Dubajban tölteni.

Ismert, augusztus 7-én egy kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonost vettek őrizetbe a NAV nyomozói a Balatonon. A hivatal közleménye szerint a vállalkozó 2017-ben több gazdasági társaságtól 3,6 milliárd forint osztalékot vett fel. Hogy az összeg után ne kelljen befizetnie több mint 540 millió forint személyi jövedelemadót, az ügyvédje segítségével az Egyesült Arab Emírségekben szerzett hivatalos lakcímet, letelepedési engedélyt és egy arab fedővállalkozást. Végül a milliárdos üzletember ügyvédje is gyanúsított lett.

A vállalkozó balatoni vadászházában egyébként a házkutatás során több doboz engedély nélküli éles lőszert és csaknem ezer liter, tisztázatlan eredetű gyümölcspálinkát is találtak. A sajtóban megjelent az is, hogy a vállalkozó nem más, mint K. Ferenc, aki korábban tag volt a CBA Kereskedelmi Kft.-ben, és jelenleg is érdekeltségébe tartozik a hajdúszoboszlói négycsillagos Délibáb Hotel.

A férfi azt akarta kihasználni, hogy egy kormánymegállapodás szerint, ha egy évben 183 napot Dubajban tölt, akkor Magyarországon nem kell adót fizetnie.

Az adóhivatal nyomozása azonban kiderítette, hogy a vállalkozó nem külföldön, hanem Magyarországon tartózkodott életvitelszerűen, innen irányította üzleteit, így az adómentességre sem volt jogosult. A vállalkozót és ügyvédjét bűnszövetségben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják. Ha bebizonyosodik a bűnösségük, akár tíz évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak. A NAV nyomozói bankszámlákat foglaltak le, ingatlanokat zároltak, megközelítőleg egymilliárd forint összegben.

„Hogy miért nem fizeti be valaki a kivett osztalék után az adót, az inkább etikai kérdés” – közölte Vadász Iván, az Adótanácsadók Egyesületének alelnöke. Hozzátette: arról, hogy mekkora összeg elég valakinek a megélhetésére, többek között könyv is készült, de számos elmélet született arról is, hogy mennyire mozgatja a világot a pénzéhség.

„Én örömmel befizettem volna a több mint félmilliárd forintot, utána pedig azonnal nyugdíjba vonultam volna”

– jegyezte meg. „A történet adószakmai részében tudok nyilatkozni, nyilván úgy, hogy a részleteket nem ismerem, hiszen azok adótitoknak minősülnek. Az alapján, ami nyilvánosságra került, a gyanúsítottak nem jártak el körültekintően, hogy az adót ne kelljen befizetni.”

Vadász megjegyezte, hogy bár az emberek úgy gondolják, az offshore-ozásnak vége, de ez egyáltalán nem igaz. „Az offshore-cégekkel való üzletelés nem halt meg, csak jóval drágább lett, ezért kevesebb embernek van rá lehetősége. Abban az országban, ahol az offshore-vállalkozás székhelye van, ki kell nevezni egy ügyvezető igazgatót, akit, ugye, meg kell fizetni. Aztán a látszat kedvéért szükséges fenntartani egy irodát, amelyhez alkalmazni kell egy mindenest, ez szintén pénzbe kerül” – hangsúlyozta az adószakértő.

A Napi.hu a Magyar Országos Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartása alapján megírta azt is, hogy K. Ferenc egyik cégében több mint 2,5 milliárd forint értékű jelzálog is van több ingatlanon és ingóságon. Ugyanennek a vállalkozásnál az eredménytartalék terhére – a 2019-es beszámoló szerint – 2 milliárd forint osztalékot fizettek ki a tulajdonosoknak. Az üzletember más érdekeltségeinél szintén több százmillió forintos zálogbejegyzések találhatóak.

„Pancser volt az illető”

– összegezte véleményét lapunknak Vadász Iván adószakértő.

Legnépszerűbb cikkeink