Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kevesli a béremelést a Pedagógusok Szakszervezete

Létrehozva:

Egy 8 általánost végzett iskolaőrnek magasabb lesz a fizetése, mint egy pályakezdő egyetemet végzett pedagógusnak.

A Pedagógusok Szakszervezete a pedagógustársadalom becsapásának tartja az Emmi győzelmi jelentését a pedagógusok béremeléséről – közölte az érdekvédelem.

A PSZ többször is kijelentette, a 2020. július 1-től járó 10 százalékos ágazati szakmai pótlék nem tekinthető béremelésnek, ezzel csak azt ismeri el a kormány, hogy a pedagógus életpályamodell csődöt mondott.

Valódi béremelésnek szerintük azt lehet tekinteni, ha a pedagógusok bérének vetítési alapját a minimálbérhez kötik újra. 2014 óta, miután a vetítési alapot elszakították a minimálbértől,

a pedagógusok zsebéből 10 havi bért vett el a kormány.

A PSZ felhívja az oktatási kormányzat figyelmét a Magyar Nemzeti Bank Versenyképességi jelentésében megfogalmazottakra is. Eszerint hazánkban a közoktatásban dolgozók átlagos bére a felsőfokú végzettséggel rendelkezők átlagbérének 64 százaléka.

„Ma ott tartunk, hogy egy 8 általánost végzett iskolaőrnek magasabb lesz a bére, mint egy pályakezdő egyetemet végzett pedagógusnak.”

A közlezmény szerint „az idén érettségiző gimnazisták pontosan tudják, hogy mennyire nem becsülik meg a pedagógusokat, ezért nem is vonzza őket a pálya: mintegy 35 százalékkal kevesebb hallgatót (6418 fő) vettek fel pedagógusképzésre, mint 2010-ben. 2025-ben több mint 6000 pedagógus kolléga tölti be a 65. életévét. Ki marad a pályán ekkora megbecsülés mellett?

Ki fogja tanítani a jövő nemzedékét?”

Legnépszerűbb cikkeink