Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Koronavírus: Összeomolhat a koszovói egészségügyi rendszer

Létrehozva:

Bár csökken a fertőzöttek száma, még mindig gyorsan terjed a vírus. Az intenzív osztályokon már kevés a hely. 

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy összeomolhat a koszovói egészségügyi rendszer a koronavírus terjedése miatt. A járvány- és tüdőosztályok minden kórházban megteltek, és az intenzív osztályokon is nagyon kevés a hely, a szakértők szerint ezért mindenkinek arra kell törekednie, hogy megelőzze a fertőzést.

A kis nyugat-balkáni országban egy nap alatt 9049-ről 9274-re nőtt az azonosított fertőzöttek, és tizenhárommal 269-re a halálos áldozatok száma. Szerbiában keddről szerdára 26 451-ről 26 738-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden hét újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 605-re emelkedett.

Predrag Kon, az ország vezető járványügyi szakértője szerint egyre biztatóbb a helyzet, hiszen csökken a napi új fertőzöttek száma, és azoké is, akiket kórházban kezelnek. Mint mondta, kezelhetővé vált a járvány, de nem szabad lazítani a fegyelmen.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 11 128-ról 11 202-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden öt halálos áldozata volt a Covid–19-betegségnek, így a halottak száma 505-re nőtt.

Montenegróban 3301-ről 3361-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában egy halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 53-ra nőtt. A kormány szerint az ellenőrök folyamatosan vizsgálják, betartják-e a vendéglátóhelyek az előírásokat, és súlyos pénzbüntetést mérnek ki azokra, akik megszegik a szabályokat.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 12 462-ről 12 856-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és tizenegyen haltak bele a Covid–19-betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 372-re nőtt. Járványügyi szakértők szerint aggasztó a helyzet az országban, folyamatosan nő az új fertőzöttek száma, és nagyon sok fiatal fertőződik és hal meg. Gondot jelent, hogy sok fertőzött nem akarja megmondani, kivel került kapcsolatba az utóbbi napokban, hetekben, így nehéz követni a lehetséges átfertőződések útját.

Legnépszerűbb cikkeink