Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Új fejlemény a bálna-balesetben

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Pixabay

Borját védte a turistákat megsebesítő nőstény bálna Ausztrália partjainál – derült ki a Nine Network televízió tudósításából a balesetről, amelyben hosszúszárnyú bálnákkal úszó turistacsoport két tagja szenvedett sérülést Nyugat-Ausztráliában.

A 15 méter hosszú anyabálna borja védelmében lendítette meg farkát, amikor szombaton egy csoport búvár mellett úszott el a népszerű Ningaloo-zátony közelében, Exmouth város partjainál. Egy 29 éves nőt eltalált az állat farka, emiatt több bordája megrepedt és belső vérzése keletkezett, egy másik nőt mellúszójával ütötte meg a bálna, neki térdínját szakította el a csapás. Mindkét nőt a perthi kórházba szállították, a belső vérzést szenvedett nő stabil, de súlyos állapotban van. A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja, hogy a szervezők felelősségét megállapítsa.

A régióban még tart a hosszúszárnyú bálnákkal való szervezett búvárkodás ötéves próbaidőszaka, amelyet az ausztrál környezetvédelmi minisztérium is ellenőriz. Tizenöten kaptak engedélyt, hogy kilencfős csoportokat vezessenek bálnákkal búvárkodni. A résztvevőknek azt tanácsolják, 15 méternél ne ússzanak közelebb az állatokhoz. A 2015-ben indult próbaidőszak alatt majdnem tízezren úsztak már bálnákkal, súlyos sérülés korábban nem történt.

Legnépszerűbb cikkeink