Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lendület a tőzsdén

Létrehozva:

Tekintélyes indexemelkedéssel nyugtázták hétfőn a főbb európai értékpapírpiacok az európai feldolgozóipari teljesítmény váratlanul nagy júliusi javulását.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 2,15 és 2,16 százalék nyereséggel fejezték be a hétfői kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 2,58 százalékkal emelkedett.

Londonban 2,36 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index a még nem végleges adatok alapján, a frankfurti DAX 2,83 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 2,18 százalékkal erősödött. Milánóban 1,49 százalékos, Madridban 1,52 százalékos indexemelkedéssel végződött a hétfői tőzsdenap.

A hétfőn közzétett végleges adatok alapján júliusban 2019 eleje óta első alkalommal erősödött az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye, mégpedig a várakozásoknál nagyobb mértékben. Az utazási-üdülési ágazaton kívül minden gazdasági ágazat pozitív eredménnyel fejezte be a hétfői kereskedést, a legnagyobb indexemelkedést az autóipari ágazat érte el.

A befektetői hangulat javulását néhány nagyvállalat várakozáson aluli eredménye sem tudta megakadályozni. A Societe Generale a vártnál nagyobb veszteséget szenvedett el a második negyedévben, részvénye két százalékkal gyengült. A HSBC nyeresége is elmaradt a várttól, a részvény közel négy százalékkal gyengült. A Heineken sörgyár veszteségre hivatkozva törölte időszaki osztalékát, részvénye három százalékkal gyengült.

Az olajár hétfőn kezdetben gyengült attól tartva, hogy az OPEC+ augusztustól kezdődően mérsékeli termeléscsökkentésének a mértékét. Az európai feldolgozóipari teljesítmény vártnál nagyobb növekedése azonban az olajpiacon is megerősítette a kereslet növekedésébe vetett bizalmat.

Az európai piacok zárásakor a WTI nyersolaj ára 2,19 százalékkal állt magasabban a hétfői globális kereskedelemben hordónkénti 41,15 dolláron, a Brent ára pedig 1,70 százalékkal 44,26 dollárra emelkedett.

A dollár felfelé korrigált hétfőn. A főbb devizák kosarával szemben a július hónapban elszenvedett több mint 4 százalékos gyengülés a dollárindex legrosszabb hónapja volt 2010 szeptembere óta. A dollárindex 10 százalékkal áll márciusi értéke alatt. Az eurót 0,25 százalékkal jegyzik gyengébben, 1,1744 dolláron.

A dollár erősödésével párhuzamosan az arany ára csökkent a korábban elért rekordhoz képest. A spot ár hétfőn az ázsiai kereskedési időben 1984,66 dolláron rekordot állított be. Az arany spot ára az európai kereskedési idő kezdetén unciánként 1972,60 dolláron állt a globális kereskedelemben, 0,18 százalékkal a napi kezdés alatt.

Legnépszerűbb cikkeink