Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Hatalmas kiesést okoz az államkasszának a fesztiválok elmaradása

Létrehozva:

A fesztiválok áfacsökkentéssel, valamint bér- és rezsitámogatással élnének túl. 

A kulturális veszteség mellett a fesztiválok elmaradása idén legalább 80 milliárd forint bevételkiesést okoz az államkasszának – nyilatkozta Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) elnöke a Világgazdaságnak.

Az idei nagy fesztiválok 80 százaléka már biztosan elmarad, miután a kormány fenntartja az 500 résztvevő feletti zenés, táncos rendezvényekre vonatkozó tilalmat. Ez nemcsak a zenei fesztiválokat érinti, hanem például a művészeti és a gasztrokulturális rendezvényeket is. A fesztiválipar 37 ezer embert közvetlenül, 370 ezret közvetetten foglalkoztat.

„Megkérdőjelezhetetlen, hogy az emberélet a legfontosabb, és a döntéshozók rendelkeznek azokkal az információkkal, amelyekre alapozva meghosszabbították a korlátozásokat. Ezt természetesen el is fogadják a fesztiválok” – emelte ki az elnök. Azt is hozzátette azonban, hogy gazdasági szempontból a korlátozások tragikusan hatnak a fesztiválokra, és közép-, valamint hosszú távon is nagyon súlyosan érintik a szektort.

Az MFSZ konzultált a 220 tagjával arról, milyen intézkedések adnának valós segítséget. Nagy segítség lenne a járulék-, bér- és rezsitámogatás, valamint a belépőjegyek 5 százalékos áfakulccsal való értékesítésének lehetősége – mondta a lapnak Márta István. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink