Connect with us
Nemzeti konzultáció

Nagyvilág

Alkotmánybíróság vizsgálja Lengyelországban az isztambuli egyezményt

Létrehozva:

A miniszterelnök szerint az egyezmény sértheti a szülők azon jogát, hogy lelkiismeretük szerint neveljék gyermekeiket.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök bejelentette csütörtökön, hogy kezdeményezte az Európa Tanács (ET) isztambuli egyezményének alkotmánybírósági vizsgálatát, írja az MTI. Sajtóértekezletén a miniszterelnök azt mondta, a kormány “részben osztja” a közvéleményben megnyilvánuló aggodalmakat, és joggal feltételezi, hogy az egyezmény ellentétben áll többek között az állam világnézeti semlegességéről szóló alkotmányos elvvel, valamint sértheti a szülők azon jogát, hogy lelkiismeretük szerint neveljék gyermekeiket.

Morawiecki azután fordult az alkotmánybírósághoz, hogy hétfőn az egyik kisebb kormánykoalíciós pártot, a Szolidáris Lengyelországot képviselő lengyel igazságügyi miniszter, Zbigniew Ziobro indítványozta a nők elleni és a családon belüli erőszakról szóló, Varsó által az előző kormány idején, 2015-ben ratifikált isztambuli egyezmény felmondását.

A világ 34 országa által ratifikált isztambuli egyezmény célul tűzte ki jogilag kötelező érvényű normák rögzítését a nemi indíttatású erőszakcselekmények megfékezésére. A magyar kormány sem akarja ratifikálni az egyezményt.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink