Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Libanon megsértődött, amiért Izrael megvédte a határait

Létrehozva:

Izrael megsértette Libanon szuverenitását – jelentette ki Hasszán Diáb libanoni miniszterelnök kedden a Twitteren a két ország határán kialakult feszült katonai helyzettel kapcsolatban, és elővigyázatosságra intette a határ közelében élő libanoniakat.

„Attól tartok, a helyzet rosszabbra fordulhat azok után, ami a Libanont és »a megszállt Palesztinát« elválasztó határon történt” jelentette ki Hasszán Diáb, a kifejezéssel Izraelre utalva, egyúttal azzal vádolta meg Izraelt, hogy megsértette azt a 2006. évi ENSZ-határozatot, amely tűzszünetre szólította fel az izraeli hadsereget és a Hezbollah libanoni síita szervezetet akkori háborújuk miatt.

Izraeli médiaértesülés szerint hétfőn tűzpárbaj tört ki az izraeli hadsereg és a Hezbollah között. A Hezbollah egyik csoportja támadó akciót próbált végrehajtani a vitatott hovatartozású Sebaa-ültetvényeknél, a libanoni-izraeli-szíriai hármashatárnál, amelyet az izraeli hadsereg sikeresen visszavert – közölte a 12-es kereskedelmi tévé. A tévé magyarázata szerint ez volt az Irán támogatta Hezbollah válasza arra, hogy egy Izraelnek tulajdonított múlt heti damaszkuszi légicsapásban meghalt a síita milícia egyik fegyverese.

A Hezbollah közleményben tagadta, hogy fegyvereseik hétfőn be akartak volna hatolni Izraelbe.

A Reuters hírügynökség idézett egy szemtanút, aki több tucatnyi, becsapódott izraeli tüzérségi lövedéket látott a Sebaa-ültetvények területén.

Füst száll a magasba a vitatott státuszú libanoni Seba ültetvények nevű terület felett a libanoni-izraeli-szíriai határ háromszögében 2020. július 27-én / Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi

A Sebaa-ültetvények egy izraeli megszállás alatt lévő terület. Az ENSZ viszont olyan szíriai területnek tekinti, amelyet Izrael az 1967-es háborúban foglalt el. Mindazonáltal Libanon is magának követeli.

Irán és a Hezbollah fegyveresei Szíriában a kormányerők oldalán harcolnak, Izrael pedig amely biztonsági fenyegetésnek tartja a síita szervezetet többször hajtott végre légitámadást a Hezbollah szíriai állásai ellen.

 

Legnépszerűbb cikkeink