Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

„Az igazi Lengyelország”: Duda a vidéknek köszönheti az újabb elnökségét

Létrehozva:

A lengyel elnök nem Varsóban ünnepelte győzelmét. Az őt támogató Jog és Igazságosság párt régóta épít a vidéki szavazatokra. 

Több érdekesség is kiderült a két héttel ezelőtti lengyel választások adatainak elemzéséből. Andrzej Duda, aki az előző elnökválasztást is megnyerte, a szavazatok 51,2 százalékának megszerzésével hivatalban maradt, ellenfele, Rafał Trzaskowski a választók 48,8 százalékát győzte meg. Dudát, aki a populista Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatásával indult, többségében a vidéki kisvárosi választók tartották szimpatikusnak, a PiS pedig régóta tudatosan építi a kampányait a vidéki szavazókra.

Andrzej Duda egy lengyel kisvárosban, Odrzywolban / Fotó: EPA/Leszek Szymanski POLAND OUT

Ez abból is látszik, hogy Duda nem a varsói elnöki palota előtt ünnepelte a győzelmét, hanem Pułtuskban, egy 19 ezres, magára hagyott kisvárosban. Ahogy az elnök megérkezett, több száz szimpatizáns skandálta a nevét, sokan lengyel zászlókat lengettek. A nagyvárosokban viszont egyre szűkül a támogatottsága: a 30 legnépesebb lengyel városból mindössze 4 helyen szerezte meg a szavazatok többségét, a legtöbb helyen pedig jelentősen rosszabbul teljesített, mint első megválasztásakor. Az ország szinte összes nagyvárosában Trzaskowskit támogatták, ez pedig azt mutatja, hogy egyre mélyül a népi-urbánus ellentét.

Az olyan kisvárosokban, mint amilyen Pułtusk, népszerű a kormány konzervatív retorikája, még úgy is, hogy néha homofób mondatok is elhangzanak. Például Pułtuskban a szavazatok kétharmadát Duda kapta. „A kisvárosokban nagyon fontosnak tartják a családot, az emberek közelebbi kapcsolatban állnak egymással, és konzervatívabbak is. A nagyvárosok társadalma megosztottabb, sokan még a szomszédaikat sem ismerik” – mondta Henryk Kowalczyk, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselője a The Guardiannek. A PiS kampányai pedig arra épülnek, hogy ők visszaadják a vidék becsületét.

Andrzej Duda támogatói a Kwidzynben tartott kampányrendezvényén 2020. június 29-én / Fotó: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa

Nem lengyel sajátosság

Nem csak Donald Trump megválasztásánál és a Brexit-népszavazásnál figyelhettünk meg hasonló arányokat, hanem több olyan országban is, ahol populista vezetőt választottak. A vidéki szavazók voltak a mérleg nyelve, a nagyvárosi szavazók pedig az ellenfeleikre szavaztak, és progresszív polgármestereket választottak. Például, Isztambulban is hasonló a helyzet, és magyar példákat is találunk. Budapesten Karácsony Gergely győzött, Miskolcon Veres Pál váltotta a 9 évig hivatalban lévő fideszes polgármestert, Szegedet pedig 18 éve az MSZP-s Botka László vezeti. Varsóban éppen az elnöki székre pályázó Trzaskowskit választották főpolgármesternek 2018-ban, ez alkalommal a Jog és Igazságosság a 107 legnagyobb városból csak ötöt nyert meg.

Rafal Trzaskowski és Grzegorz Schetyna, a Polgári Platform, a PO vezetője (b) Varsóban 2018. október 21-én, miután Trzaskowski győzött a lengyel önkormányzati választások első fordulójában / Fotó: MTI/PAP/Leszek Szymanski

A populisták nem tudják uralni a nagyvárosokat, a progresszív jelöltek viszont a kisvárosokban nem túl sikeresek: így adódott a lehetőség a lengyel kormánynak is, hogy „az igazi vidék” képviselőinek szerepében tűnjenek fel. Duda részéről ez nem egy személyes hitvallás, hiszen ő krakkói, viszont komolyan vette a feladatát, és elnöksége első öt évében Lengyelország mind a 380 kerületét meglátogatta személyesen. Sok helyen a rendszerváltás óta ő volt az első magas rangú politikus, aki személyesen megjelent. Előfordult, hogy a Jog és Igazságosság több tucat személyes találkozót tartott a szavazókkal egy ciklus alatt, míg Trzaskowski pártja, a Polgári Platform nem épített ki személyes kapcsolatot a helyiekkel. „Sok kisvárosi lakó értékesebbnek érzi magát ettől a figyelemtől” – mondta Jolanta Gorczyńska, egy lengyel irodalomtanár a The Guardiannek. Hozzátette: a kormány 500 zlotys programja nagyon népszerű vidéken, ugyanis ennyi pénzt, közel 40 ezer forintot fizetnek minden gyerek után havonta. Ő is megerősítette, hogy a konzervatív értékek hangsúlyozása nagy szerepet játszhat abban, hogy a Jog és Igazságosság ennyire sikeres vidéken. 

„A populisták a vidéki életformát tartják ideálisnak, a vidéki közösségeket, családokat, a vidéki nőt, aki védelmezi a nemzeti értékeket, a patriotizmust, patriarchális családmodellt, az etnikai egységességet és a katolicizmust” – mondta Sylwia Urbańska szociológus a The Guardiannek. Hozzátette: a vidék erkölcsi tisztasága, a vallásosság szembeállítása a nagyvárosi korrupcióval, „genderszörnyekkel” a jelenlegi lengyel populizmus alapvető tulajdonságai.

Legnépszerűbb cikkeink