Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Tömegesen hagyják el a holland turisták Horvátországot

Létrehozva:

A hollandok online petíciót indítottak saját kormányuk intézkedései ellen.

Hollandia narancssárga listára tette Horvátországot, azaz nem ajánlja az odautazást, az onnan hazatérők számára pedig 14 napos karantént rendel el. Emiatt tömegesen hagyják el a holland turisták Horvátországot, és az előfoglalásaikat is lemondják – idézi a horvát N1 hírcsatornát az MTI.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter elmondta: a külügyminisztérium és a turisztikai érdekképviseletek azon dolgoznak, hogy eloszlassák a félreértéseket. „Mindenki, aki a tengerre jön, biztonságban van” – mondta.

Csak júliusban valamivel több mint 45 ezer holland turista 243 ezer vendégéjszakát töltött az országban, főleg Isztriában. A holland kormány a fertőzöttek számának növekedése miatt kedden levette Horvátországot a biztonságos országok listájáról.

Holland turisták a horvát sajtó szerint nem értik, hogy miért nem nyaralhatnak Isztriában, ahol nincs fertőzött, miközben Portugáliában vagy Spanyolországban régiókra adnak ki figyelmeztetést, nem az egész országra. (A hivatalos horvát koronavírus tájékoztató oldal szerint Isztriában 96 aktív fertőzött van.)

Ötezer holland online petíciót indított saját kormánya intézkedése ellen. Loes Hartman, a holland közegészségügyi intézet szóvivője a NOS holland hírportálnak elmondta: Horvátország két régióra van osztva, részletes információk nem érhetők el. A két régió között pedig nem nagy a különbség. Horvátországot kell megkérdezni, miért küld ilyen kevés adatot – írta horvát sajtó, a holland internetes oldalra hivatkozva.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója szerint Horvátország messze van attól, hogy bárki vörös listára tegye. „Zágráb minden nap pontos és friss adatokat küld megyék szerint az Európai Uniónak és a WHO-nak, ebből a szempontból egyike a legrendezettebb országoknak” – mondta.

A horvát járványhelyzet június közepén kezdett romlani, azt megelőzően egy hónapig nulla és három között mozgott a napi új esetek száma. A legtöbb új esetet – 140-et – július 10-én regisztrálták az országban. A területi eloszlás szempontjából a legtöbb megbetegedést a kelet-horvátországi Vukovár-Szerémség és Eszék-Baranya megyében, valamint Zágrábban diagnosztizálták.

Legnépszerűbb cikkeink