Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

London: Moszkva az űrbe telepít már fegyvert

Létrehozva:

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok azzal vádolta meg csütörtökön Oroszországot, hogy a világűrbe küldött egy műhold elhárító fegyvert a múlt héten, egy mesterséges hold tesztelése során.

Harvey Smith brit légimarsall, a védelmi minisztérium űrigazgatóságának a vezetője azt mondta: Londont „nyugtalanítja az a mód, ahogy Oroszország fegyver jellegű lövedéket próbált ki az egyik műholdjával”.

„Az ilyen tevékenység fenyegeti a világűr békés felhasználását, a keletkező roncsok veszélybe sodorják a műholdakat, és az egész űrbéli rendszert, amelytől a világ függ” – figyelmeztetett.

Az amerikai űrparancsnokság is közölte: „bizonyítéka van egy műhold elhárító fegyver kipróbálására július 15-én, bár az nem volt romboló jellegű”.

A tesz hasonló volt ahhoz, amit Oroszország 2017-ben végrehajtott, és amely nem egyezett a küldetés állítólagos feladatával – tette hozzá a parancsnokság.

Az orosz műhold rendszer ilyen tesztjei miatt az amerikai fél az idén már kifejezte a nyugtalanságát – írta John Raymond tábornok, az űrparancsnokság vezetője a nyilatkozatában.

„Ez újabb bizonyítéka annak, hogy Oroszország folytatja az erőfeszítéseit a világűrben elhelyezett rendszer kifejlesztésére és kipróbálására, és ez megfelel a Kreml nyilvánosságra hozott katonai doktrínájának” – írta a tábornok.

Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön egyebek között fegyverzetellenőrzési témákról is beszélt telefonon egymással, de a Fehér Ház azt nem közölte, hogy ezekről a katonai műholdakról is szó volt-e.

(Képünk illusztráció)

Legnépszerűbb cikkeink