Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az Európai Parlament elnöke szerint elő kell venni megint a jogállamiság kérdését

Létrehozva:

Az Orbán Viktor szerint ideológiai-politikai kritériummal kapcsolatos EU-s döntésről azt mondta az EP elnöke, hogy az elfogadott szöveg nem határozza meg pontosan, hogy szankcionálnák, ha sérül az egyik tagállamban a jogállamiság. Az EP akár vétózhatja is az ötnapos tanácskozás után elfogadott EU-s költségvetési és helyreállítási döntést.

Elégedettségét fejezte ki a gazdasági helyreállítási alapról született európai tanácsi döntéssel kapcsolatban az Európai Parlament elnöke szerdán. David Sassoli ugyanakkor brüsszeli sajtótájékoztatóján rámutatott arra is, hogy a testület szerint a hosszú távú uniós költségvetés tervén még változtatni kell, írja az MTI.

A képviselő-testület szerint megoldást kell találni a költségvetési tervben szereplő néhány – a kutatást, a fiatalok jövőjét és az Erasmus programot – érintő „indokolatlan kurtításra”. Sassoli közölte, hogy a kifizetésekhez kötődő jogállamisági kritérium kérdését is „újra elő kell venni” a parlamentben, mivel az elfogadott szöveg nem határozza meg pontosan, milyen eszköz áll rendelkezésre abban az esetben, ha az unió közös értékei sérülnek.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy a testület blokkolhatja-e az uniós tagállamok vezetőinek egyezségét, Sassoli azt válaszolta: az EP eltökélt azzal kapcsolatban, hogy nézőpontját figyelembe vegyék, még akkor is, ha hónapokig tart, hogy az említett kérdésekről egyetértésre jussanak a tagországok kormányait képviselő tanáccsal.

Legnépszerűbb cikkeink