Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Új dolgok derülhetnek ki Hitler műkincseiről egy rejtélyes naplóból

Létrehozva:

Hitler megbízottjának naplói új információkkal szolgálnak a nácik által elkobzott műkincsekről. Kutatók Hans Posse öt naplóját fejtették meg és digitalizálták – közölte csütörtökön a nürnbergi Német Nemzeti Múzeum.

A náci birodalom vezére Hans Possét bízta meg azzal, hogy állítsa össze a Linzbe tervezett Führermuseum művészeti gyűjteményét és az elkobzott műkincseket ossza szét a Német Birodalom múzeumaiban. A nürnbergi Német Nemzeti Múzeum először vizsgálta meg és digitalizálta Posse öt naplóját, melyekben szolgálati útjain tett tapasztalatait dokumentálta. A szakértők szerint ezek új információkkal szolgálnak az elrabolt műalkotásokról, a nácik múzeumpolitikájáról és hozzájárulnak a műkincsek eredetkutatásához.

Posse 1910-től 1942 decemberében bekövetkezett haláláig volt a Drezdai Galéria igazgatója. 1939 nyarán Hitler megbízásából a szomszédos országokban különböző náci raktárakhoz látogatott el, ahol lefoglalt és elrabolt műkincseket őriztek, valamint műkereskedőkkel, ügynökökkel és magángyűjtőkkel találkozott. Utazási naplói a náci műkincsrablás kulcsdokumentumai – mondta Birgit Schwarz bécsi művészettörténész és Posse-szakértő. Az írásból látható, miként vált Posse, aki Hitler szerint Németország legjobb muzeológusa volt, a hitleri múzeumpolitika központi irányítójává.

Az öt vékony dokumentum az 1980-as évek közepén került a Német Nemzeti Múzeum archívumába. „Ezek nem klasszikus értelemben vett naplók, inkább munkajegyzetek” – mondta Frederike Uhl, a projekt munkatársa. Posse mindig magánál hordta a füzeteket és jegyzeteket készített a műalkotásokról, áraikról és a kontaktszemélyekről. Írása egyes helyeken olvashatatlan és rejtélyes rövidítéseket tartalmaz. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink