Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Gyilkosságok megrendelésének vádjával vették őrizetbe Zsirinovszkij párttársát

Létrehozva:

Másfél évtizeddel ezelőtti gyilkosságok megszervezése és gyilkossági kísérlet gyanúja miatt őrizetbe vették csütörtökön Szergej Furgalt, az orosz távol-keleti Habarovszki terület kormányzóját.

Furgalt reggel az otthonánál fogták el és bilincselték meg kommandósok, amikor a hivatalába készült indulni. Az akcióról készült videofelvételeket bemutatták a televízióban. A kormányzót repülővel Moszkvába szállították át, ahol a bíróság dönt majd előzetes letartóztatása ügyében.

Szvetlana Petrenko, a kiemelt bűnügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője közölte: a politikust azzal gyanúsították meg, hogy 2004-2005-ben több üzletember meggyilkolását szervezte meg az orosz Távol-Kelet három régiójában. Petrenko szerint az üggyel kapcsolatban korábban már négy embert, egy banda tagjait, letartóztattak.
A szóvivő elmondta, hogy a Furgal elleni gyanú egyebek között bérgyilkosságra, banditizmusra, zsarolásra és gyilkossági kísérletre is kiterjed. A TASZSZ hírügynökség úgy értesült, a kormányzót azt követően vették őrizetbe, hogy más gyanúsítottak ellene vallottak.

A Kommeszant című lap online kiadása szerint Moszkvában tavaly őrizetbe vették Nyikolaj Misztyukovot, a habarovszki területi törvényhozás volt képviselőjét és három társát, két 2004-2005-ben elkövetett gyilkosság, illetve merényletkísérlet miatt. Misztyukov évekig Furgal üzlettársa volt. A védelem szerint a vádlottakra nyomást gyakoroltak annak érdekében, hogy terhelő vallomást tegyenek a kormányzó és mások ellen.

Az 50 éves, ideggyógyász végzettségű, a szövetségi parlamentben is megfordult üzletember-politikust 2018-ban a szavazatok csaknem 70 százalékával választották meg kormányzónak a nacionalista-jobboldali Liberális Demokrata Párt színeiben. A kormánypárt, az Egységes Oroszország 22-ből négy kormányzóválasztást bukott el abban az évben, főleg a Vlagyimir Putyin elnök újraválasztását követően bejelentett váratlan nyugdíjkorhatár-emelés miatt.

Vlagyimir Zsirinovszkij, az orosz parlament alsóházában a második legerősebb ellenzéki képviselettel rendelkező liberális demokraták vezetője csütörtökön kijelentette, hogy nem fogja kizárni Furgalt. Kilátásba helyezte, hogy a frakciója visszaadja mandátumát, és bojkottálja a törvényhozás munkáját. A Change.org weboldalon aláírásgyűjtés indult a kormányzó szabadon bocsátása érdekében, ahol kora délutánig több mint 25 ezren fejezték ki támogatásukat.

Vjacseszlav Vologyin, az alsóház elnöke megengedhetetlennek nevezte az ügy átpolitizálását és a liberális demokraták „zsarolását”. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt hangsúlyozta, hogy egyedül a bíróság illetékes eldönteni, hogy Furgal bűnöző-e, a kormányzó ellen felhozott vádakat be kell bizonyítani a törvényszék előtt.

Idén szeptemberben a 85-ből 18 régióban fognak kormányzót választani. Furgal az ötödik orosz regionális vezető, akit az elmúlt öt év során letartóztattak, közülük hármat korrupció vagy szervezett bűnözés címén elmarasztaltak, a negyedik ítéletre vár. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink