Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Jobboldali kormányzat vezet a horvát választásokon

Létrehozva:

Forrás: mohamed Hassan/Pixabay

A vasárnapi horvát előre hozott parlamenti választásokon leadott szavazatok 90 százalékos feldolgozottságánál is vezet a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben – közölte a horvát választási bizottság.

A HDZ kihirdette győzelmét, de nem szerzett abszolút többséget, így koalíciós partnert kell találnia. A részeredmények tükrében

  • a HDZ 68,
  • az SDP irányította Restart Koalíció pedig 43 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban.
  • A harmadik helyen a januári elnökválasztáson harmadik Miroslav Škoro eszéki horvát üzletember, népszerű énekes által létrehozott Haza Mozgalom nevű párt áll 15 mandátummal.
  • Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt 8 mandátummal az időközben jobboldalra tolódott Híd Függetlenek Listája (Most) és
  • 6 mandátummal a Képesek vagyunk rá! (Mozemo!) nevű újbalos pártok és a zöldek szövetsége, amely tömörülés a választások meglepetése.
  • Két parlamenti helyre számíthat a Párt névvel és vezetéknévvel (Stranka imenom i prezimenom) balközép pártok szövetsége és
  • egy helyre a kisebbik kormányzó párt, a liberális Horvát Néppárt (HNS).

A horvát parlament 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tart fenn.
A választásokat megelőző felmérések szoros küzdelmet jeleztek elő, a legtöbb közvélemény-kutatás a Restart Koalíciót hozta ki győztesnek.

Andrej Plenković, a HDZ elnöke a választások éjszakáján megtartott beszédében kiemelte: „nehéz kormányzati ciklus áll mögöttünk, számos megpróbáltatással, a kihívások, amelyek előttük állnak pedig még nagyobbak”. Hozzátette: ezek a körülmények munkát, lendületet, áldozatkészséget, tudást és tapasztalatot igényelnek. Szavai szerint az ekkora támogatottság nagy felelősség is jár, amelyet meg fognak szolgálni. Horvátországnak megoldást kell találnia a gazdasági és közegészségügyi kihívásokra, meg kell erősítenie intézményeit, és meg kell védenie az emberi és kisebbségi jogokat – fogalmazott.

Davor Bernardić, az SDP elnöke elismerte vereségét és gratulált Plenkovićnak a győzelemhez. Bejelentette, hogy kész lemondani a párt éléről. „Nem könnyű ilyen választási eredmények után beszélni” – mondta, majd megköszönte a választópolgároknak, hogy elmentek szavazni, függetlenül attól, kire adták le voksukat. Majd arról beszélt, hogy az SDP az alatt a két ciklus alatt, míg hatalmon volt Horvátország függetlensége óta, mi mindent tett az országért.

Miroslav Škoro, a Haza Mozgalom alapítója beszédében hangsúlyozta: a 15 mandátum az mutatja, hogy jó úton haladnak, a választópolgárok pedig felismerték ezt. „Fordulóponthoz érkeztünk, a Szábor (horvát parlament) soha többé nem lesz ugyanolyan mint volt, sokkal több különböző vélemény hangzik majd el” – vélekedett.

A HDZ bejelentette, hogy már hétfőn megkezdik a koalíciós tárgyalásokat. Végleges eredményeket hétfőn délután közöl a horvát választási bizottság. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink