Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Matolcsy György: Az euró bukása hozza el az új aranykort

Létrehozva:

A jegybankelnök továbbra is úgy látja, gyorsabb lehet a talpra állás, mint sokan gondolják. Szerinte szerény növekedés még az idei évben is elérhető.

„A közös valuta sem makrogazdasági, sem geopolitikai értelemben nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Bármennyire bíztak is benne az alapító atyák, nem tudott a dollár igazi kihívójává válni” – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Mandiner hetilap mai számában megjelent interjúban.

A jegybankelnök szerint a 20. század második felében közös valuta nélkül tudott sikeres lenni Európa, most viszont csak halvány árnyéka önmagának, az övezeti tagállamok pedig sokkal jobban teljesítettek, amíg az euró nem létezett.

„Az eurót nem a földrész újjáépítésére, hanem az európai álom beteljesítésére hozták létre” – húzta alá Matolcsy György. „Az amerikai birodalom – vezető szerepét megőrizendő – folyamatos pénzügyi háborúkat indított versenytársai ellen” – mondta a jegybank elnöke, aki szerint e régi-új hadviselés célja az eurózóna destabilizálása.

„Az amerikai birodalomnak nincs már többé szüksége az egyesült Európára, rivális globális valutára,
és minden eszközt bevet a vezető szerep megtartásáért.” Matolcsy úgy látja,

Európának fel kellene adnia az euróban megtestesülő világhatalmi törekvéseit Amerika és a dollár kihívójaként, így egy stabil amerikai-kínai világrend, egy új aranykor jöhet létre,

a világ és benne Magyarország számára is – feltéve, hogy Magyarország képes célzottan fejleszteni a jövő technológiáit.

„Változatlanul úgy gondoljuk, hogy a harmadik negyedévtől gyors visszapattanás jöhet a gazdaságban. Ennek kulcseleme és legfontosabb feltétele a beruházások növelése lesz. (…)

Összességében úgy látom, gyorsabb lehet a talpra állás, mint jelenleg sokan gondolják.

Amennyiben így lesz, egy szerény növekedés még az idei évben is elérhető” – értékelte a magyar gazdaság kilátásait Matolcsy György. (Mandiner)

Legnépszerűbb cikkeink