Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Tudósok tiltakoznak a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költözése ellen, és erre kérik a debrecenieket is

Létrehozva:

34 magyar természettudós  nyílt levélben arra kéri a debrecenieket, tiltakozzanak a kormány terve ellen, miszerint a városukba költöztetnék a Természettudományi Múzeumot.

A nyílt levél szerzői azt szeretnék, ha a debreceni tudományos, kutatói közösség és a város lakossága is hallatná hangját a kérdéskörrel kapcsolatban, mert mostanáig néhány elszigetelt esettől eltekintve ilyen nem történt. A következő kérdéseket fogalmazták meg a levélben:

  • Tényleg valódi fejlődés és fejlesztés-e az, ami a közvélemény mellőzésével, egy pótolhatatlan nemzeti kincs épségének kockáztatásával, az ország érdekeinek sérelmére történik?
  • Valóban Önök is úgy látják, hogy az MTM-et gyökereitől és működési környezetétől elszakítva, erőszakkal és nagyon jelentős (továbbá felesleges) költségráfordítással egy másik városba kellene áttelepíteni?
  • Összhangban lenne-e ez a lépés a város polgárainak közismerten haladó gondolkodásával?
  • Tényleg büszke lenne minden helybéli az elorozott múzeum megnyitóján, bármilyen modern is lesz majd az új épület?
  • Okozhat-e egészséges lokálpatriotizmus akkora jóvátehetetlen károkat, amelyek most megjósolhatók?
  • Indokolja-e mindezt az egyébként téves sőt, teljesen hamis felfogás, miszerint „a fővárosiak lenézik a vidékieket”?
  • Tájékozódott-e minden illetékes fél arról, hogy egy ilyen tudományos központként működő intézet feladata nemcsak turistacsalogató kiállítások rendezése, hanem a bemutatott anyag sokszázszorosát kitevő gyűjtemények szakszerű tárolása, és tudományos igényű feldolgozása is egyben?
  • Miért nem elfogadható az az alternatív fejlesztési koncepció, hogy Debrecenben is legyen egy múzeumi egység, kiállítással és újonnan alapított gyűjteményi részleggel, melynek szakmai hátterét a város egyeteme biztosan szolgáltatni tudná?

A levél szerint azért is lenne jó, ha a vitában megjelennének határozottan a debreceni hangok is, mert akkor talán a döntéshozók felülvizsgálnák a döntésüket, ha kiderülne:

„egy kétszáz éves múlttal rendelkező intézmény átvételét, egy teljesen új, hozzáértő, lelkes és képzett muzeológusi gárda kialakítását nemhogy Debrecen, hanem a világ egyetlen egyetemi városa sem lenne képes még évtizedek alatt sem megoldani. (…)

Elképzelhető persze, hogy ez a múzeumköltöztetés egy szép álom megvalósulása lehetne sokak szemében. Ám kérjük, gondoljanak bele abba, mit szólnának Önök ahhoz a – természetesen teljesen fiktív – helyzethez, amelyben egy jövőbeli kormány, mondjuk,

a Református Kollégium átköltöztetésével akarná elősegíteni valamelyik dunántúli
nagyvárosunk fejlődését!!”

Legnépszerűbb cikkeink