Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Cseh repülőgyárat vehetnek kormányközeli magyar befektetők

Létrehozva:

Egy L-39NG kiképzőrepülőgép / Fotó: Karel Šubrt (CC BY-SA 4.0)

Az üzlet mögött a Magyar Honvédség sugárhajtásúkiképzőgép-tendere állhat.

Egy Tombor András vezette magyar befektetőcsoport megveszi az Aero Vodochody nevű cseh repülőgépgyártó egy (lehetséges, hogy többségi) részét. Erről a cseh Forbes cikke számolt be. A lap szerint az üzletet bármelyik nap bejelenthetik.

A hírre a Jogalappal nevű elemző oldal hívta fel a figyelmet, amely szerint az üzletnek az a jelentősége, hogy Aero Vodochody  kiképzőrepülőgépeket is gyárt L-39NG néven. Ezek viszont illeszkednének az Orbán-kormány Zrínyi 2026 haderőreform egyik pontjához, amely szerint a magyar állam sugárhajtású kiképző repülőgépeket is beszerez, hogy

a Honvédség visszakapja a katonai pilótakiképzés közel egy évtizede elvesztett képességét.

Az elemzőoldal szerint az Aero Vodochody a V4-ek fegyvergyártásának egyik ékköve, egy új, piaci bevezetés előtt álló, vélhetően sikeres termékkel (L-39 NG), a gyár megszerzése meglehetősen jelentős fegyvertény lenne.

A Jogalappal emlékezet, a cseh vállalat beszállítója a magyar katonai beszerzések eddigi legnagyobb nyertesének, az Airbusnak, és a katonai szállító repülőgép beszerzési program másik esélyesének, a C-27J Spartannak az olasz Leonardón keresztül.

Mindez együtt arra utalhat, hogy a magyar kormány a kiképzőgépeket magyar kormányközeli befektetőktől akarja megvásárolni,

  • ha Tomborék valóban megszerzik a cseh repülőgyárat,
  • és ha valóban kiírják a tendert kiképzőgépekre.
Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink