Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Eurobarométer: Magyarországon fogadják el a leginkább a korrupciót az EU-ban

Létrehozva:

Az emberek 87 százaléka szerint kiterjedt a korrupció, 49 százalék szerint a pártokhoz kötődik. 45 százalék semmit sem tesz, ha korrupciót tapasztal.

Az európai uniós állampolgároknak nagyjából 69 százaléka tartja elfogadhatatlannak a korrupciót, az elutasítás mértéke Portugáliában a legmagasabb (88 százalék), míg Magyarországon a legalacsonyabb (38 százalék) – derült ki az Eurobarométer szerdán közzétett felméréséből, írja az MTI.

Az eredmények azt mutatják, hogy tízből hét európai „széles körben elterjedt problémának” tartja országában a korrupciót. A megkérdezettek 70 százaléka szerint a korrupció jelen van a közintézményekben, ez az adat a politikai pároknál 53 százalék.

Horvátországban a megkérdezettek 97 százaléka szerint kiterjedt a korrupció, a skála másik végén Finnország található, ahol mindössze 22 százalék gondolja így. Magyarország 87 százalékkal a középmezőnybe tartozik, itt a lakosságnak mindössze 1 százaléka látja úgy, hogy hazájában a jelenség nem létezik.

A magyar válaszadók 49 százaléka szerint a korrupció legfőként politikai pártokhoz kötődik, valamint 32 százalék tartja úgy, hogy a korrupció mindennapi életüket is befolyásolja. 45 százalék nem tesz jelentést a hatóságok felé, ha korrupciót tapasztal, főként azért mert nehéz bebizonyítani, valamint 25 százalék véli úgy, hogy a korrupció jelentése nem ér meg semmilyen erőfeszítést. Az EU-s átlaghoz képest többen gondolják úgy, nem jelentik a korrupciót, mert úgysem büntetik meg a bűnösöket.

A felmérés pozitív fejleményekről is beszámol: 2013 óta 18 uniós tagországban csökkent azon válaszadók aránya, akik a korrupció mértékét kiterjedtnek tartják. 26 százaléka a válaszadóknak azonban úgy érzi, hogy a korrupció áthatja az állampolgárok mindennapi életét.

Európa-szerte 28 ezer embert kérdeztek meg a kutatás során, amelynek az volt a célja, hogy feltérképezze, hogyan vélekednek az állampolgárok az országukban jelen lévő korrupcióról.

A kutatást itt le lehet tölteni angolul.

Legnépszerűbb cikkeink