Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

EMMI: A magán gyógyszertárban dolgozóknak fizessenek a tulajdonosok

Létrehozva:

Az EMMI szerint a tulajdonosnak kellene fizetni, nem az államnak extra juttatást, a gyógyszerészeti kamara szerint viszont mindenki egészségügyi dolgozónak számít. 

Kásler Miklós bejelentette, hogy pontosan kik azok, akik július 1-jén megkapják a bérkiegészítésüket. Az egészségügyi dolgozók számíthatnak az egyszeri bruttó 500 ezer forintos juttatásra. Ebbe beletartoznak a kórházi gyógyszerészek, viszont a magánpatikák dolgozói nem.

A miniszter ezt azzal magyarázta, hogy a magángyógyszertárak profitáltak a járványból, mivel vállalkozásként működnek.

Hankó Zoltán a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke közleményében elmondta,  a törvény szerint, hogy a gyógyszertárak szakemberei mind egészségügyi dolgozók, ezért joggal várják, hogy beletartozzanak a „minden egészségügyi dolgozó” fogalmába.

Az EMMI ezzel kapcsolatban szerdán ez közleményt adott ki – írja a 24.hu. Ebben azt írják:

„itt az ideje, hogy a magáncégek tulajdonosai is a zsebükbe nyúljanak, és megjutalmazzák azon dolgozóikat, akik szintén sokat tettek a koronavírus elleni küzdelemben. Különösen indokolt ez, hiszen a nagy gyógyszertári hálózatok, városi magánpatikák a járvány kapcsán a 12. héten magasabb forgalmat bonyolítottak le, mint például a karácsonyi, kiemelt időszakban.”

Hankó szerint a gyógyszertárak 10 százalékos haszonkulccsal dolgoznak, míg az EMMI szerint ez 25 százalék.

Az EMMI közölte, hogy az állam a betegek érdekeinek védelme érdekében maximálja a vényre kiváltható gyógyszerek árrését, de a nem vényköteles termékért annyit kérnek a patikák, amennyit akarnak.

Azért, hogy életben maradjanak a kistelepülésen működő gyógyszertárak és szolgáltatni tudjanak a helyieknek, az állam több mint egymilliárd forint működési támogatást nyújt.

Legnépszerűbb cikkeink