Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

Trump kivonja a Nemzeti Gárdát Washingtonból, New Yorkban eltörölték a kijárási tilalmat

Létrehozva:

Washington
Forrás: Pixabay

A Nemzeti Gárda tagjai csaknem egy hétig voltak jelen az amerikai fővárosban, miután a George Floyd életét követelő rendőri erőszak elleni tüntetések erőszakba torkollottak.

„Épp most adtam utasítást a Nemzeti Gárdának, hogy kezdjék meg a kivonulást Washingtonból, mivel a helyzet már tökéletesen ellenőrzés alatt áll” – olvasható Donald Trum Twitter-oldalán az MTI szerint. Hozzátette, hogy a Nemzeti Gárda tagjai most ugyan hazamennek, de ha szükséges gyorsan vissza is térhetnek. Washington nem önálló tagállam, de különleges státusa van. Az alkotmány értelmében a szövetségi kormányzat döntési jogkörrel rendelkezik több területen.

Muriel Bowser, a főváros demokrata párti polgármestere a múlt héten írásban kérte Donald Trumpot a Nemzeti Gárda kivonására. Az afromerikai polgármesternő először óvatosan, majd nyíltan a tüntetők mellé állt, aztán a héten

átnevezte a Fehér Házhoz közeli kis teret, és az utcanév-táblát a következőre cseréltette: Black Lives Matter.

Ezt a szöveget eredetileg az aktivisták fentették fel óriási sárga betűkkel az úttestre végig az utcán. A Black Lives Matter mozgalom 2013-ban alakult, a Barack Obama elnöksége idején tapasztalt, szintén gyakori rendőri erőszak ellen. Elemzők szerint ennek a szerveződésnek a korábbi fekete polgárjogi mozgalmakkal, köztük a militáns Fekete Párducokkal ellentétben, nincsenek történelmi gyökerei, és gyakran az erőszak és az anarchia eszközeihez nyúl.

Washingtonban mindazonáltal nem állt helyre a rend. Szombaton több tízezren tüntettek a Fehér Ház előtt és a belvárosban a rendőri erőszakra hivatkozva. A békés tüntetők megrongálták Abraham Lincoln elnök emlékművét is.

New York város polgármestere,

Bill de Blasio vasárnap bejelentette a kijárási tilalom eltörlését.

A héten a metropoliszban minden este 8 órától kijárási tilalom volt érvényben az erőszak, a fosztogatások és a vandalizmus megfékezése érdekében.

Legnépszerűbb cikkeink