Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Megszavazták: december 31-ig nem fizetik ki a börtönállapotok miatt már megítélt kártérítéseket

Létrehozva:

Az Országgyűlés elfogadta az eredetileg június 15-ig tartó halasztás év végéig tartó meghosszabbítását. Az indoklás szerint a járvány miatt nem jutott idő és energia kidolgozni a „visszaélésmentes” új szabályozást.

A dohánytermékek ellenőrzésének hatékonyabbá tételéről és a börtönzsúfoltsági kártalanítások kifizetésének felfüggesztéséről fogadott el törvénymódosításokat hétfői ülésén a Ház, írja az MTI tudósítása. Utóbbinál arról döntött a Parlament, hogy az év végéig felfüggesztik a börtönzsúfoltsági kártalanítások kifizetését.

A büntetések, intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló törvényt módosította a Ház 139 igen szavazattal 8 nem ellenében és 4 tartózkodás mellett.

A kormány szerint a módosítás célja a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése.

Az eredeti felfüggesztés június 15-ig szólt, ám a kormány indoklása szerint nem tudott időközben elkészülni az új jogszabály, „a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet és az országos védekezés azonban a börtönzsúfoltsággal kapcsolatos új kártalanítási rendszer kidolgozását nem tette lehetővé”. A régit is a Fidesz fogadta el még 2016-ban.

A törvényjavaslat ezért az új szabályozás kidolgozásához szükséges határidő biztosítása érdekében és a veszélyhelyzetre figyelemmel 2020. december 31-ig meghosszabbítja a kifizetések felfüggesztését.

Legnépszerűbb cikkeink