Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Szigorúbb szemlélettel lehet a járványt megállítani, mondja az akadémikus szakértő

Létrehozva:

Nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a Covid-19 belátható időn belül magától megszűnjön, írja az MTA szakértője, Makara Gábor. Tesztelni kell a tünetmenteseket, és maszkot kell hordani mindenkinek. 

Senki sem tudja megmondani, meddig tart a pandémiás veszélyhelyzet. Jelenlegi tudományos ismereteink szerint nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a járvány belátható időn belül magától megszűnjön. Ha pedig hónapokig vagy évekig velünk marad, akkor érdemes mind egyéni, mind pedig társadalmi szinten alkalmazkodni a tartós védekezéshez, minimalizálva a fertőzés valószínűségét, kerülve a kisebb vagy nagyobb kockázattal járó viselkedési formákat, a járvány elleni védekezés ismert elemeinek – a maszkviselésnek, a fizikai távolságtartásnak, a gyakori kézmosásnak – pedig mindennapjaink részévé kell válniuk.

Ezt Makara Gábor akadémikus szögezte le, aki az MTA honlapján a koronavírus-járvány kutatásainak eddigi eredményeit összegezte.

A neuroendokrinológus kiemelte a tünetmentes fertőzöttek szerepét a járvány terjedésében, ami jelentős különbség az influenzához képest, valamint a levegőben való (aeroszolos) fertőzés veszélyét.

Sokkal több embert kell megvizsgálni, köztük tünetmenteseket is, ha célzott intézkedésekkel akarjuk a fertőzési láncot megszakítani

– szögezte le az akadémikus.

A kutatások hatására a szakember szerint megváltozott a járvány elleni védekezés szemlélete:

  • Nem elég csak a tünetekkel rendelkezőket elszigetelni, tesztekkel kell kiszűrni a tünetmenteseket.
  • Fokozott a megfertőződés esélye zárt térben.
  • A korábban szükségtelennek vélt maszkviselés jelentősen csökkentheti a vírus terjedését.
  • A távolságtartás segíthet megszakítani a fertőzési láncot.

Makara akadémikus azokat a kérdéseket is összegezte, ahol további kutatások szükségesek:

Nem tudjuk, hogy a levegővel, aeroszollal való terjedés hogyan alakul szabadtéren, utcán, stadionokban, uszodákban és hasonló helyeken. A zárt térben való felhalmozódás veszélyesebb lehet, ha az aeroszolt belső légmozgás szórja szét, ez azonban még további kutatást igényel. A fizikai távolságtartás szükséges mértéke sem friss és szigorú tudományos vizsgálatokon alapul, a kutatóknak e téren is van még feladatuk. Az otthon készült vagy a lakossági felhasználók számára gyártott, mosható és újrahasználható maszkok minőségével, használatuk időtartamával kapcsolatos kérdések is tovább vizsgálandók.

Legnépszerűbb cikkeink