Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Ausztriában végzett szenzációs tüdőátültetést a magyar sebész

Létrehozva:

A Kásler Miklóssal kialakult konfliktusa miatt mellőzik, állítja Lang György, akit külföldre egyre-másra hívnak műteni, de idehaza inkább hívnak mást külföldről, csak őt ne kelljen. Bécsben koronabeteg tüdejét ültette át.

A világon először egy magyar sebész, Lang György végzett tüdőátültetést aktív koronavírus-fertőzött betegen. De nem Magyarországon, hanem a Bécsi Orvostudományi Egyetemen.

A hírről a Válasz Online számolt be, aki interjút is készített vele. Előzményként megemlítik, hogy Lang néhány éve még magas állami kitüntetést kapott magyar tüdőtranszplantációs-program megteremtésért, most viszont már nem műt Magyarországon.

Lang erről az interjúban azt mondta:

Magyarországon kívül engem megbecsülnek, rendszeresen és számos országba hívnak nehezebb műtétekhez. Elrepülök, megcsinálom.

Eközben a magyar egészségügy sok százezer euróért külföldre küldi azokat a betegeket, akiket itthon is meg lehetne műteni, vagy Bécsből kér sebészt, de kikötik, hogy

bárki mást, csak magyart ne.

Ennek oka Lang szerint az, hogy a tüdőtranszplantációs-program megteremtésekor koncepcionálisan összekülönbözött a Semmelweiss Egyetem és az akkor még Kásler Miklós jelenlegi Emmi-miniszter által vezetett Onkológiai Intézet.

  • Lang az egyetemen belül akarta tartani a programot.
  • Kásler az onkológián.

A kompromisszum végül az lett, hogy a magyar tüdőtranszplantáció Lang feltételei szerint egyetemi keretek között, de az onkológiai intézet területén felépített klinikán folyt. Egy darabig Lang irányításával, de aztán:

Három évig vitorláztam ellenszélben, a mindennapokban ez működött, határhelyzetekben azonban már nem. Amíg csak kutatási projektek blokkolásáról volt szó, elviseltem, de amikor először úgy éreztem, hogy betegeket veszélyeztet az, hogy nem tudom érvényesíteni vezetői elképzeléseimet, nem tudok a szaktudásom alapján gyógyítani, azonnal döntöttem: én ehhez nem adom a nevem tovább.

Lang György az interjúban burkoltan bírálta a koronavírus-járvány kezelését is, összehasonlítva Ausztriát és Magyarországot:

Az egészségügy terén Ausztria más utat választott, mint Magyarország. Nem csökkentette radikálisan a normál ellátást, és megtalálta azt a helyes arányt, hogy legyen elég egészségügyi kapacitás a vírusfertőzöttek számára, de a másik oldalon se halmozódjanak fel az ellátatlan betegek. Az egészségügyi vezetés intézkedései nemcsak gyorsak, hanem precízek és arányosak voltak.

Magyarország nagyon sikeres volt a tömeges megbetegedések elkerülésében, a radikális belügyi lépések eredményesek voltak, de az egészségügyi rendszer teljesítményéről sok mindent elmond, hogy Ausztriában közel 17 ezer igazolt fertőzés mellett 670 halálesetet regisztráltak, Magyarországon viszont 4000-nél kevesebb víruspozitív beteg közül 500-nál többen haltak meg.

(Képünk illusztráció)

Legnépszerűbb cikkeink