Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Berobbanhat a lakásépítés a rozsdaövezetekben

Létrehozva:

1-2 éven belül piacra kerülhetnek az 5 százalékos áfával épült rozsdaövezeti lakások, ez pedig felforgathatja az újlakás-piacot.

Benyújtotta a kormány a rozsdaövezeti lakásépítésekről szóló törvénytervezetet a Parlamentnek, amiből újabb részletek derültek ki. Ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor a rozsdaövezeti új lakások kedvezményes, 5 százalékos áfát kaphatnak, a lakásbérlés után pedig nem kell áfát fizetni. Azt egyelőre nem tudni, pontosan hány lakás épül és hol, a kormány előbb az önkormányzatokkal egyeztet az építkezések pontos helyéről. Fontos kiemelni, hogy ha a kormány egy területet rozsdaövezetnek tekint, akkor a már most épülő lakások is kedvezményes áfával dobhatóak piacra.

„Ez azokra a lakásokra vonatkozik, ahol a számlázás már a törvény hatályba lépése után történik” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Pesti Hírlapnak. „Például, ilyenek lehetnek a Lágymányosi-öbölben épülő lakások közül azok, amik 2018. november 1. után kaptak építési engedélyt” – tette hozzá.

Az újonnan átadott rozsdaövezeti lakások növelik a kínálatot, ezáltal felforgathatják az újlakás-piacot. Az ingatlan.com elemzése szerint egy-két éven belül akár több ezer új lakás épülhet a kijelölt övezetekben, ráadásul növekszik az igény ezekre a lakásokra. Míg az év első hónapjaiban alulmaradt az érdeklődés a 2019-eshez képest, májusban már 15 százalékkal többen érdeklődtek irántuk, mint tavaly. „A mélypontot jelentő áprilishoz viszonyítva majdnem duplájára nőtt a kereslet” – írja Balogh az elemzésben.

A tervpályázaton első díjas norvég SNØHETTA tervezőiroda által készített látványterv a Déli Városkapu projektről / Forrás: MTI

„A rozsdaövezet Budapest és a vidéki városok aranytartaléka” – mondta Fürjes Balázs az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Az államtitkár azt is elmondta: az építőipari munkahelyteremtés is a projekt céljai közé tartozik, és azt is hozzátette, hogy ahol azonnal meg lehet kezdeni az építkezést, ott az engedélyezési folyamatot felgyorsítják. „Például a Soroksári út környéke és a Budafoki út környéke ilyen lehet, attól függően, hogy ezek a területek rákerülnek-e a kormány listájára” – mondta Balogh. Néhány rozsdaövezetben viszont területrendezés, romeltakarítás is szükséges, mielőtt megkezdik az építkezést, ez pedig akár néhány évbe is telhet. A szakértő szerint a kormány gyorsan fogja kijelölni az építkezések területeit.

A rozsdaövezetek elsősorban a belváros és a külső kerületek közti területein lévő ipari ingatlanok használaton kívüli területei. Az egyik legnagyobb rozsdaövezeti fejlesztési projekt jelenleg a Déli Városkapu projekt, aminek része a 2023-as atlétikai világbajnokságra készülő észak-csepeli atlétikai stadion. Gulyás Gergely korábban „az elmúlt évszázad legnagyobb városrehabilitációjának” nevezte a Déli Városkaput. A területre egy 12 ezer diákot elszállásoló Diákváros megépítését is tervezi a kormány.

Legnépszerűbb cikkeink